Kunskap och stöd för för dig som jobbar med barn

Rasism

I Friends kartläggningar kan vi se att etnicitet är den vanligaste orsaken för trakasserier. Därför är det viktigt att vi pratar om detta och ökar vår kunskap i ämnet. Här finner ni material kring rasism och etnicitet.

Så pratar du med unga om rasism – fem tips!

Skolans ansvar

Skolan har ett demokratiuppdrag att motverka rasism. Skolan är inte en värdeneutral plats. I läroplanen (Lgr11 och GY11) står att: "Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser." Det är alltså tydligt att det ingår i skolans uppdrag att motverka främlingsfientlighet och intolerans.

Webbkurs – Skolan och rasismen

Den här webbkursen går igenom vad rasism är, hur det kan ta sig uttryck i skolan och hur skolan kan arbeta systematiskt för att motverka rasism. Den innehåller bland annat tre animerade case att diskutera med tillhörande reflektionsfrågor och nio korta poddavsnitt.

Till webbkurserna

Podcast – Skolan och rasismen

Poddavsnitten kommer från podden Skolan och rasismen, som ingår i vår webbkurs med samma namn. Podden innehåller avsnitt med en elev, lärare, skolpsykolog och forskare om olika arbetssätt för att motverka rasism i skolan. Du kan även lyssna på avsnitten på flera ställen där poddar finns.

  • Friends processledare Patrick Konde om systematiskt arbete (6:12min)
  • Forskarna Emma Arneback och Jan Jämte om olika arbetsstätt (10:42min)
  • Friends processledare Patrick Konde om mikroaggressioner (9:23min)
  • Forskningsledaren René León Rosales om att mäta rasism (8:25min)
  • Medie- och kommunikationsforskaren Ylva Habel om begrepp (8:33min)
  • Skolpsykkologen Hanna Wallensteen om effekter av rasism (11:32min)
  • Gymnasieläraren Olle Linton om skolans uppdrag (6:09min)
  • Eleven Noah om vara rasism sker i skolan (6:21)
  • Eleven Noahs avslutande tips (8:19min)

Lyssna på avsnitten på Soundcloud

Barn, unga och rasism – Vågar jag ta samtalet?

I det här avsnittet av Vi måste prata samtalar Barakat Ghebrehawariat, föreläsare, och Patrick Konde, sakkunnig på Friends, med Maja Frankel om varför rasism uppstår och hur du tar snacket.

Hej Sverige

Hej Sverige är ett utbildningsprojekt som riktar sig till högstadieskolor i Sverige. Här hittar du utbildningsmaterial, lärarhandledningsmaterial, filmer, teoretisk kunskap och mycket mer. Syftet med projektet är att förändra negativa attityder, motverka fördomar och öka förståelsen för olikheter, inte bara för unga som har erfarenheten av att ensamma ha flytt, utan för alla människor som har tvingats på flykt från sina hemländer. Vår förhoppning är att projektet ska stötta lärare i deras arbete för en tryggare miljö – fri från kränkningar, utanförskap och fördomar.

Seriealbum – Vi ska ses igen, Sanam

Hur går en flykt till? Varför flyr barn utan sina föräldrar? Hur känns det att komma ny till en klass?
Vi ska ses igen, Sanam är ett seriealbum som bygger på ungas egna erfarenheter av att komma ensamma till Sverige. Berättelsen gestaltar den långa och farliga flykten som 14-åriga Hamid gör på egen hand från Afghanistan till Sverige. Lärarhandledning ingår med övningar för att jobba djupgående med frågor gällande fördomar, identitet och att vara ny.

Läs seriealbumet gratis
Ladda ner lärarhandledningen

Film – Krigsduvor

En film om separation, längtan och mod. I lärarhandledningen finns även övningar och diskussionsfrågor till filmen att göra tillsammans med eleverna.