Friends ambassadörer

Våra ambassadörer är med oss i kampen för en värld där inget barn utsätts för mobbning. De vill genom sitt engagemang inspirera andra att stötta Friends verksamhet och agera för att göra världen till en tryggare plats för alla barn.

Adrian Macéus

friends ambassadör adrian macéus ler mot kameran.

14-åriga artisten och skådespelaren Adrian Macéus är vi många som känner igen från 2018 års julkalender Storm på Lugna gatan. Adrian har själv varit utsatt för mobbning och försökt hitta ett sätt att hantera det. Med sin låt Det blir bättre vill han peppa unga att inte ge upp, utan kämpa och tro på sig själva.

Adrian har tidigare pratat om utanförskap och tilldelats utmärkelsen Månadens Nätängel från Prinsparets stiftelse efter att han använt sina egna erfarenheter till att ge tröst till andra som drabbats av mobbning. Att Adrian valt att arbeta med oss på Friends känns därför som en självklarhet.

Varför väljer du att stötta Friends?

– Mobbning är ett av de största problemen vi har. Jag har själv, precis som många andra, blivit mobbad och vet hur det känns. Så ska det aldrig behöva kännas någonsin, för någon. Vi måste alla hjälpas åt och därför stöttar jag Friends.

Vad vill du uppnå med ditt ambassadörsskap?

– Jag hoppas kunna vara en förebild för de som blir utsatt för mobbning, men även de som mobbar. Jag vill att alla ska förstå att det inte är tufft eller coolt att mobba. Något som är coolt är att våga stå upp för någon, och att våga berätta!

Se när Adrian själv berättar

Frida Boisen

Friends ambassadör Frida Boisen

Journalisten Frida Boisen har sedan länge brunnit för berättande som berör. Både i hennes uppskattade krönikor och böcker, på föreläsningar och i tv-rutan där vi sett henne som programledare för Lyxfällan och Trolljägarna.

Genom hennes entusiasm och positiva energi inspirerar Frida många i hennes följarskara till hur vi skapar en hållbar förändring via digitalisering och sociala medier. Just därför är Frida Boisen också en viktig ambassadör för Friends, då arbetet mot mobbning i högsta grad bör vara högt prioriterad inom hållbarhetsfrågan.

Varför väljer du att stötta Friends?

– Jag vill engagera mig i kampen mot mobbning för att våra barn är det finaste och viktigaste vi har. För mig finns det ingen viktigare samhällsfråga än att vi gör allt för att de ska känna sig trygga, älskade och viktiga.

Frida berättar om sitt engagemang

Mårten Nylén

Friends ambassadör Mårten Nylén

Mårten Nylén känner vi bland annat igen som tränaren från tv-programmet Biggest Loser, programledare och expertkommentator i Ninja Warrior och som hälso- och träningsexpert på Aftonbladet.

Men Mårten jobbar även med barn och unga, då i projektet Generation Pep vars främsta syfte är att lära barn och unga att leva ett hälsosamt liv. Han belyser vikten av att må bra inifrån och ut, att unga ska få känna sig glada och främja såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Därför är också Mårten en solklar ambassadör på Friends, som hoppas på att kunna sprida budskapet om att våga säga ifrån när något är fel.

Varför vill du engagera dig i kampen mot mobbning?

– Jag tror att vi alla möter mobbning på ett eller annat sätt, just därför känns samarbetet med Friends så himla viktigt. Ibland så är det inte de stora grejerna som spelar den största rollen, utan många gånger tror jag det är de små sakerna som gör den stora skillnaden.

Vad har du själv för erfarenhet kring mobbning?

– När jag var liten och gick i skolan så var jag nog den personen som ställde mig upp och sa ifrån. Att kunna agera när man ser att något är fel, tycker jag är viktigt. Man kanske inte alltid vågar, men testar man en gång är det bättre än att aldrig ha provat.

Se filmen där Mårten själv berättar

 

Goran Asaad och Felicia Margineanu

 Goran Asaad och Felicia Margineanu som är Friends ambassadörer.

Goran Asaad är standupkomiker, föreläsare och kulturpedagog. Efter att själv ha erfarit mobbning och utanförskap sedan ung ålder talar han i dag om mångfald, inkludering och identitet i sina föreläsningar.

Felicia Margineanu är föreläsare, fotograf och sociala medie-expert. Då hon var 17 år gammal drog hon ihop 10 000 människor till en manifestation för ett mer tolerant samhälle. I dag utbildar och föreläser Felicia, specialiserar sig bland annat inom mediekritik och visar hur vi i dag kan använda oss av sociala medier för att göra våra röster hörda.

Goran och Felicia arbetar även sida vid sida, då de tillsammans riktar in sig mot unga genom föreläsningen Uttryck dig där de vill stärka barn och ungas självkänsla och förtroende. Med ett stort samhällsdriv och viljan att göra skillnad, i kombination med att de själva har en personlig erfarenhet av mobbning, så är de två viktiga ambassadörer för Friends.

Varför vill ni stötta Friends och kampen mot mobbning?

– För mig känns det viktigt att belysa ett ämne som ligger mig nära om hjärtat. Jag har själv blivit mobbad och tänker att ett sätt att kunna reducera antalet utsatta på är att gå ihop med Friends. Tillsammans kan vi bära en stark röst som gör att vi kan skapa en tryggare miljö för barn och unga, menar Goran.

– Mitt första minne med Friends var när jag gick i årskurs ett. Jag ville hjälpa och stötta dem som var mobbade, och kunna vara modig nog att själv säga ifrån. Nu 20 år senare känner jag mig stolt över att få kunna vara ambassadör för er, och fortsätta vara det stödet. En sekund av kärlek kan bryta många år av hat, det vill jag kunna förmedla vidare, berättar Felicia.

Se filmen där Felicia och Goran berättar om sitt engagemang