Sexuella trakasserier pågår i klassen

Fråga

Vår dotter som är 13 år har berättat för oss att killarna i hennes klass har en tävling. Tävlingen går ut på att tafsa på så många tjejer som möjligt. Beroende på var de tafsar så får de olika poäng. Vår dotter vågar inte gå till skolan. Vad ska vi göra?

Friends svarar

Hej!

Jag blir så ledsen när jag läser detta, inget barn ska behöva utså detta i skolan. Men vad modigt av er dotter att berätta detta för er, ni har fått ett stort förtroende att förvalta. Många barn som blir utsatta för sexuella trakasserier berättar inte detta för någon vuxen på grund av skam och skuld. Så bara det att er dotter valt att berätta detta för er är förmodligen ett stort steg för henne. Jag förstår att er dotter inte vill gå till skolan när detta pågår. Jag hade inte heller velat gå till min arbetsplats om detta pågick där. Det är därför oerhört viktigt att vi vuxna tar detta på allra största allvar och inte förminskar det genom att säga ”man vet ju hur killar är”.

Det är viktigt att skolan får kännedom om att detta pågår i skolan. De här killarna behöver förstå att den här tävlingen eller ”leken” som de håller på med är fel. Och det är vuxnas ansvar att förklara detta för killarna. Skolan har en skyldighet att motverka alla former av trakasserier och kränkningar i skolan. Skolan ska ta fram åtgärder på kort- och lång sikt för att få stopp och förhindra att tafsningarna fortsätter. Er dotter har rätt att känna sig trygg i skolan. Så mitt råd till er är att kontakta skolan, det kan vara mentor eller rektor och berätta om situationen i er dotters klass.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Fråga

Skolan menar att min son är känslig och inte alls blir mobbad

Min son på 8 år blir mobbad i skolan. När vi tar upp det med skolan säger de att han är väldigt känslig och tar väldigt lätt åt sig. De menar att han tar åt sig för saker som andra barn inte påverkas av. Skolan säger att de inte kan göra något utan menar att vår son måste ”tuffa” till sig. Vad ska vi göra?

Fråga

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är allt

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här