Sexuella trakasserier pågår i klassen

Fråga

Vår dotter som är 13 år har berättat för oss att killarna i hennes klass har en tävling. Tävlingen går ut på att tafsa på så många tjejer som möjligt. Beroende på var de tafsar så får de olika poäng. Vår dotter vågar inte gå till skolan. Vad ska vi göra?

Friends svarar

Hej!

Jag blir så ledsen när jag läser detta, inget barn ska behöva utså detta i skolan. Men vad modigt av er dotter att berätta detta för er, ni har fått ett stort förtroende att förvalta. Många barn som blir utsatta för sexuella trakasserier berättar inte detta för någon vuxen på grund av skam och skuld. Så bara det att er dotter valt att berätta detta för er är förmodligen ett stort steg för henne. Jag förstår att er dotter inte vill gå till skolan när detta pågår. Jag hade inte heller velat gå till min arbetsplats om detta pågick där. Det är därför oerhört viktigt att vi vuxna tar detta på allra största allvar och inte förminskar det genom att säga ”man vet ju hur killar är”.

Det är viktigt att skolan får kännedom om att detta pågår i skolan. De här killarna behöver förstå att den här tävlingen eller ”leken” som de håller på med är fel. Och det är vuxnas ansvar att förklara detta för killarna. Skolan har en skyldighet att motverka alla former av trakasserier och kränkningar i skolan. Skolan ska ta fram åtgärder på kort- och lång sikt för att få stopp och förhindra att tafsningarna fortsätter. Er dotter har rätt att känna sig trygg i skolan. Så mitt råd till er är att kontakta skolan, det kan vara mentor eller rektor och berätta om situationen i er dotters klass.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Mitt barn har blivit deprimerad och nedstämt efter lång tid av mobbning

Mobbningen pågår inte längre, men vårt barn har sviter av utsattheten. Vi är oroliga för hens hälsa. Vi upplever inte att skolan tar detta på allvar, vad ska vi göra?

Fråga

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är allt

Fråga

De säger att vår son är ful för att han är brun

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här