Frågor och svar

Ryktesspridning på Snapchat

Fråga

Min dotter var under sommarlovet tillsammans med en kille från sin skola. De har nu gjort slut, men killen blev väldigt sur över detta. Han sprider rykten om min dotter, kallar henne för hora och har även delat bilder på snapchat. Borde vi göra en polisanmälan på detta?

Friends svarar

Hej!

Tack för att du delar med dig av er situation. Det låter som att både du och din dotter är i en tuff situation. En polisanmälan bör göras när något olagligt sker. Du skriver att killen har delat bilder på Snapchat. Om det är nakenbilder eller andra kränkande bilder så är det olagligt att dela och sprida dessa bilder. Nakenbilder behöver inte betyda att din dotter är helt naken utan det kan räcka med att hon är lättklädd eller att det bilder är av sexuell karaktär. Spara allt som skickas till din dotter, både det som skrivs och bilder. Detta gör ni genom att ta en skärmdump.

Ni bör även kontakta skolan och informera vad som händer, eftersom killen går på samma skola som din dotter. På så sätt kan skolan hjälpa dig och din dotter så att hon känner sig trygg i skolan. Jag anser att skolan behöver ta kontakt med killen och hans föräldrar. Killens beteende och agerande är inte okej, och det behöver någon berätta för honom. Han behöver få hjälp att ändra sitt agerande. Detta kan ni fråga om skolan kan hjälpa er med, om ni själva inte vill ta kontakt med killen och hans föräldrar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors