Frågor och svar

Vår dotter mobbar sina vänner

Fråga

Vi har fått veta att vårt barn inte alltid är så snäll i skolan. Hon säger elaka saker till sina vänner och låtar inte alla vara med. Hur ska vi prata med vårt barn?

Friends svarar

Hej!

Det är aldrig roligt att få vetskap om att ens barn är taskig mot andra barn. Det kan vara så att er dotter känner skam av att ha blivit påkommen med att ha gjort någon annan ledsen. Barn vill oftast inte göra sina föräldrar besvikna eller arga. Det är viktigt att ni som föräldrar förklarar och att det er dotter har gjort är fel.

Det viktigaste att komma ihåg är att skilja på person och handling. Er dotter är inte en hemsk person, men hennes handlingar är inte okej. Är er dotter medveten om att det hon gör upplevs som taskigt av kompisarna? Barn förstår inte alltid konsekvenserna av sina handlingar.

Här kommer tips på frågor som ni kan utgå från när ni pratar med er dotter:

  • Fråga hur er dotter mår i skolan? Fråga om något hon tycker är roligt, något som är svårt, tufft eller jobbigt (det kan vara med kompisar eller på rasten.
  • Vad tänker hon själv kring det som har hänt?
  • Hur skulle hon vilja att det blir framöver?
  • Kan ni komma på något som er dotter ska göra för att vara en schysst kompis, kan ni öva på detta tillsammans?

Prata mer er dotter om att ni vill återkoppla till skolan. Samverkan mellan hem och skola är central när det gäller att förändra beteende.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Vad har jag laglig rätt att kräva från skolan/rektorn vid upprepade kränkningsanmälningar och våld?

Förskoleklass Klasskamrat puttat min dotter o andra sedan dag 1. Förra veckan blev min dotter slagen i ansikte med knyten näve. Oprovocerad. Rektor säger att det är 100% lärarens ansvar att få ordning på detta. Omöjlig för dialog. Vikarierande hjälplärare o fritidspedagoger. Våld varje dag på fritids.

Fråga

Vad kan vi föräldrar göra när skolan inte tar tag i mobbningen?

Dottern började förskoleklass nu efter sommaren. Hon hade sett framemot det jätte mycket. Efter någon vecka började hon säga/gråta att hon absolut inte vill gå till skolan eller fritids. Men aldrig sagt varför. Förra veckan kommer det fram av andra föräldrar i hennes klass att 3 pojkar som går i åk1 retas. Och är elaka både psykiskt och även fysiskt. Nån pojk hade blivit sparkad mellan benen och sen fått ansiktet nertryckt i marken. Sen denna vec...

Fråga

Var jag än placerar min son så hackar någon på honom. Hur ska han försvara sig själv?

Min son är inte så verbal, och har livlig ganska larvig (knasig) fantasi. Det gick bra i förskolan när mycket lek inte var verbal. Men nu är han 10, fyller 11, och nu snackas det mycket istället. Alltså man underhåller varandra med att prata, som ungdomar och vuxna gör. Då har han inte så mycket att säga. Det blir lätt att han blir ett mål för trakasserier då, som han inte kan försvara sig emot. Nu i veckan var han på dagläger och han var anmäld...