Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Frågor och svar Var jag än placerar min son så hackar någon på honom. Hur ska han försvara sig själv?

Frågor och svar

Var jag än placerar min son så hackar någon på honom. Hur ska han försvara sig själv?

Fråga

Min son är inte så verbal, och har livlig ganska larvig (knasig) fantasi. Det gick bra i förskolan när mycket lek inte var verbal. Men nu är han 10, fyller 11, och nu snackas det mycket istället. Alltså man underhåller varandra med att prata, som ungdomar och vuxna gör. Då har han inte så mycket att säga. Det blir lätt att han blir ett mål för trakasserier då, som han inte kan försvara sig emot.

Nu i veckan var han på dagläger och han var anmäld tillsammans med sina ”kompisar”. Men en av kompisarna valde att kalla honom ”ostnudden” från Dagbok för alla mina Fans. Det är ungefär samma som att vara paria, eller spetälsk. Ingen ville stå upp för honom och de skrattade när han sa att de var taskiga. Sen när de skulle beskylla honom för att knuffa en av dem så sa han till ledarna och fick sitta i en grupp med småbarn, medan hans ”kompisar” satt och hade roligt vid sitt bord.

Jag vet inte hur jag kan hjälpa honom? Ska han ignorera dem? Ska han låta sig kallas namn för att få vara med?

Friends svarar

Hej,

Tack för att du hör av dig till oss. Det du beskriver om vad din son fått utstå gör mig både ledsen och arg. Det finns ingenting som din son gjort som gör att han förtjänar att bli behandlad på detta sätt. Du som förälder kan stötta ditt barn genom att validera hans upplevelser och erfarenheter. Berätta för honom att han var modig som sa ifrån och att det som han har varit med om inte okej på något sätt. Han ska inte stå ut med att bli kallad för skällsord som ”ostnudden” eller andra ord som får honom att må dålig eller känna sig mindre värd.

Jag tycker att du ska berätta för ledarna på lägret om vad som hänt och om din sons upplevelser och att kompisrelationerna mellan han och de andra inte är på lika villkor. Ju fler vuxna runt barnen som har kännedom om det som pågår desto lättare är möjligheterna att kunna hjälpa, stötta och bryta de kränkande beteenden och handlingar som pågår.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends