Så startade Friends

Hej!

Jag heter Sara Damber. Det här är berättelsen om hur ett vänskapligt hej i en skolkorridor i Umeå bröt min utsatthet och lade grunden till Friends, som sedan dess har utvecklats till en etablerad och rikstäckande organisation som arbetar forskningsbaserat och förebyggande mot mobbning bland barn och unga.

Friends grundare Sara Dmber ler och tittar in i kameran.

Det var i början av 90-talet. Jag gick på högstadiet och kände mig ensammast i hela världen. I min dagbok från den tiden upprepas två meningar gång på gång. Tänk om jag hade någon att vara med. Tänk om jag hade en enda kompis.

Jag gick i en strulig skola och en stökig klass. Men när alla började hacka på mig var det som om allt lugnade ner sig. Jag blev både måltavla och ventil för deras aggressioner och känslor.

Alla såg. Alla hörde. Men ingen i klassen vågade säga stopp, sluta, lägg av. Inte heller skolan grep in.

Ju oftare jag fick höra alla elaka och kränkande ord, desto mer knöt det sig. När jag gick med nedböjt huvud i korridorerna fick jag skit för det – hon kan ju inte ens gå normalt. Fick jag en fråga på lektionen så sprack rösten och gråten var nära.

Men plötsligt en dag i nian bröts mobbningsspiralen. Inte av någon i min klass. Inte av en lärare, kurator eller annan vuxen. Nej, det var en av skolans mest populära killar som visade empati och mod, såg mig i ögonen och sa hej.

Hans lilla hej gav stort eko. Det vände inte över en natt, men oj vilken skillnad det blev. Han hade brutit den stora grymma tystnaden.

En röst kan göra skillnad. Ett hej kan vara livsavgörande. Men för mig och många andra sitter spåren och såren efter mobbning kvar livet igenom. Jag har aldrig känt något hat, tiden som mobbad gör däremot att jag aldrig glömmer känslan av att vara totalt ensam, den har utvecklat och tränat min empatiska förmåga och har bidragit starkt till att jag är kompromisslös när det gäller alla människors lika värde. Alla har rätt till en vän!

”Då som nu hade vi en tydlig regel: att utbilda skolpersonalen först och sedan möta eleverna – för hur vi än vrider och vänder på det så är det alltid de vuxnas ansvar att ingen mobbas.”

Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm, fast besluten att ta upp kampen mot mobbning. Jag hade en idé om hur arbetet skulle gå till och presenterade den för flera barnrättsorganisationer. Men ingen nappade. Då bestämde jag mig för att ta saken i egna händer och startade föreningen Friends elever mot mobbning. Föreningen blev snart en stiftelse med namnet Friends.

Grunden för Friends verksamhet var att hjälpa skolor att skapa en aktiv handlingsplan mot mobbning. Då som nu hade vi en tydlig regel: att utbilda skolpersonalen först och sedan möta eleverna – för hur vi än vrider och vänder på det så är det alltid de vuxnas ansvar att ingen mobbas.

Intresset för Friends spred sig. Friendsprogrammet tog form och när Skolverket gick ut med rapporten att bara en av tio skolor hade en handlingsplan mot mobbning började telefonerna gå varma på allvar.

Det var inte bara skolor som ringde, utan även företag och andra intressenter. Utöver sitt finansiella stöd har företag alltid visat ett stort personligt engagemang genom åren. Mobbningsfrågan berör. Många vuxna har precis som jag varit utsatta och vill av hela sitt hjärta bidra till att skapa en schysst och trygg uppväxt för sina och andras barn, i och utanför skolan, på nätet och i sociala medier.

Mitt eget engagemang i Friends kommer fortsätta så länge det finns barn och unga som utsätts för mobbning, diskriminering och trakasserier. Till alla er andra som vill engagera er, som behöver stöd och hjälp, som mobbas eller mobbar, som är barn eller vuxna: lyft på luren, ring Friends och säg hej. Det kan bli början på något riktigt bra. Glöm aldrig att en röst gör skillnad. Våga gå emot din egen rädsla och stå upp för vad som är rätt!

Friends utveckling år för år

Nedan ser du hur stiftelsen Friends utvecklats steg för steg sedan starten 1997.

Idag jobbar vi tvärvetenskapligt, med en kombination av forskning och beprövad erfarenhet. Vi samarbetar med skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet. Vi har en löpande dialog med elever, lärare, föräldrar och andra vuxna med barn i sin närhet. Vi håller utbildningar, diskuterar och utbyter erfarenheter. Vi testar och utvärderar olika arbetssätt, ger råd och handledning.

Allt detta med ett mål för ögonen: att inte ett enda barn ska utsättas för mobbning.

1997

Sara Damber grundar Friends och börjar resa runt bland skolor i Sverige och prata om mobbning.

2000

Friends producerar den första i en serie starka och omtyckta reklamfilmer på temat mobbning. Se filmerna på vår YouTubel-kanal, sök på Stiftelsen Friends.

2003

Friends påbörjar arbetet mot mobbning och kränkningar inom idrottsföreningar.

2004

Friends tar initiativ till en manifestation mot mobbning på Skansen. ”Friends på Skansen” anordnas därefter återkommande i tio år.

2006

Barn- och elevskyddslagen träder i kraft och det blir olagligt med kränkningar i skolan.

2008

Friends adderar rådgivning som en del i kärnverksamheten.

2009

Stöd och arbete i förskolan blir en del i verksamheten.

2010

Friendsprogrammet lanseras. Programmet har utvecklats kontinuerligt genom åren, med utgångspunkt från aktuell forskning, skollagen och diskrimineringslagen samt skolans läroplaner.

2012

Nationalarenan Friends invigs i Solna. Vi fick namnrättigheterna av vår huvudsponsor sedan 2002; Swedbank.

2013

Friends grundar ett internationellt forskningscenter: Friends International Center Against Bullying.

2014

I vårt opinionsarbete ställer vi krav på trygghetslyft i skolan.

2015

Utbildningsministern meddelar att trygghetslyftet ska genomföras.

2016

Friends tar initiativ till en beräkning av mobbningens kostnader för samhället.

2017

Friends anordnar världens största konferens mot mobbning i Solna. 550 deltagare från hela världen besöker World Anti Bullying Forum.

2018

Friends fortsätter att stärka banden till forskningsvärlden. Våra forskningssamarbeten med bland annat Stockholms, Göteborgs, Örebros och Linköpings universitet syftar till att metodutveckla och skapa ännu effektivare metoder mot mobbning.

2019

Sara Damber återvänder som Friends styrelseordförande.

2020

Barnkonventionen blir svensk lag.

2020

Maja Frankel utses till generalsekreterare.

Över 20 års kamp mot mobbning

Se filmen om Friends första 20 år om hur vi har gått från att bara ha varit en person till att bli Sveriges ledande organisation mot mobbning.

Friends har en nollvision

Vi kämpar för en värld där inget barn utsätts för mobbning. En värld där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där barn växer upp med självkänsla, inte självhat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest eller går hemifrån med en klump i magen. Vi vill att världen ska vara en trygg och positiv plats för barn – helt fri från mobbning och diskriminering.

sex barn som ler och tittar in i kameran.

Var med i kampen mot mobbning

Varje år utsätts 60 000 barn i Sverige för mobbning. Friends jobbar för att det siffran ska bli noll. Med din gåva kan vi jobba ännu hårdare och nå ännu fler.

Stöd vårt arbete

En Friendsutbildare håller en föreläsning

Jobba hos oss

Sök en ledig tjänst eller gör en spontanansökan.

Lediga tjänster