Det började med ett litet hej!

Hej! Tänk hur ett ord på tre bokstäver kan bli helt livsavgörande. Så blev det för Sara Damber, som startade Friends 1997.

Sara var själv mobbad i skolan. Hon hade inga vänner, men plötsligt en dag började en kille i hennes klass hälsa. Han sa hej. Han såg henne. Den lilla händelsen bröt en lång spiral av mobbning och gav Sara styrkan att resa runt bland skolor och föreläsa med utgångspunkt i sin egen upplevelse. Så startade Friends, som idag vuxit till den största organisationen i Sverige som arbetar mot mobbning.

1997

Sara Damber grundar Friends och börjar resa runt bland skolor i Sverige och prata om mobbning.

2000

Friends producerar den första i en serie starka och omtyckta reklamfilmer på temat mobbning. Se filmerna på vår YouTubel-kanal, sök på Stiftelsen Friends.

2003

Friends påbörjar arbetet mot mobbning och kränkningar inom idrottsföreningar.

2004

Friends tar initiativ till en manifestation mot mobbning på Skansen. ”Friends på Skansen” anordnas därefter återkommande i tio år.

2006

Barn- och elevskyddslagen träder i kraft och det blir olagligt med kränkningar i skolan.

2008

Friends adderar rådgivning som en del i kärnverksamheten.

2009

Stöd och arbete i förskolan blir en del i verksamheten.

2010

Friendsprogrammet lanseras. Programmet har utvecklats kontinuerligt genom åren, med utgångspunkt från aktuell forskning, skollagen och diskrimineringslagen samt skolans läroplaner.

2012

Nationalarenan Friends invigs i Solna. Vi fick namnrättigheterna av vår huvudsponsor sedan 2002; Swedbank.

2013

Friends grundar ett internationellt forskningscenter: Friends International Center Against Bullying.

2014

I vårt opinionsarbete ställer vi krav på trygghetslyft i skolan.

2015

Utbildningsministern meddelar att trygghetslyftet ska genomföras.

2016

Friends tar initiativ till en beräkning av mobbningens kostnader för samhället.

2017

Friends anordnar världens största konferens mot mobbning i Solna. 550 deltagare från hela världen besöker World Anti Bullying Forum.

2018

Friends fortsätter att stärka banden till forskningsvärlden. Våra forskningssamarbeten med bland annat Stockholms, Göteborgs, Örebros och Linköpings universitet syftar till att metodutveckla och skapa ännu effektivare metoder mot mobbning.

Friends har en nollvision

Vi kämpar för en värld där inget barn utsätts för mobbning. En värld där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där barn växer upp med självkänsla, inte självhat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest eller går hemifrån med en klump i magen. Vi vill att världen ska vara en trygg och positiv plats för barn – helt fri från mobbning och diskriminering.

sex barn som ler och tittar in i kameran.

Var med i kampen mot mobbning

Varje år utsätts 60 000 barn i Sverige för mobbning. Friends jobbar för att det siffran ska bli noll. Med din gåva kan vi jobba ännu hårdare och nå ännu fler.

Stöd vårt arbete

En Friendsutbildare håller en föreläsning

Jobba hos oss

Sök en ledig tjänst eller gör en spontanansökan.

Lediga tjänster