Friends barn- och ungdomsråd

Gruppbild på Friends barn- och ungdomsråd

Friends har sedan hösten 2014 ett barn- och ungdomsråd. Rådets medlemmar är ett tiotal barn och ungdomar i åldrarna 13-19 år. De är utspridda över hela landet och har olika erfarenheter och bakgrund.

Syftet med rådet är att ge barn och unga en röst i mobbningsfrågan, men också att Friends med hjälp av medlemmarnas tankar och synpunkter ska bli än mer tillgängliga och relevanta i kampen mot mobbning.

Krönika: ”Känslan av maktlöshet finns med mig än i dag”

– År 2018 gjordes sammanlagt 845 anmälningar om våld och hot i skolan till Arbetsmiljöverket, vilket då var den högsta siffran på fem år. Jag ångrar i dag att jag som elvaåring inte gjorde just en sådan anmälan.

Läs Jennifer text om sina erfarenheter

Det är vuxnas ansvar att barn ska känna sig trygga i skolan

Elin Abelsson utsattes för mobbning i skolan. Det slutade inte förrän en lärare reagerade och såg till att hon fick byta klass. Friends stödjer och utbildar hundratals skolor för att förebygga att barn och unga hamnar i utsatthet.

Läs mer om hur Friends jobbar

100 händer med ett Hej på olika språk!

Majid som är med i Barn-och ungdomsrådet har gjort sitt gymnasieprojekt ”Hej projekt” på en grundskola för att ingen ska bli mobbad på grund av sitt språk. Majids projekt gick ut på att samtala kring mobbning i samband med språk. Tillsammans samlade de 100 Hej på olika språk, då Majid, precis som Friends, anser att ett Hej kan göra skillnad.

Rebecca bekämpar mobbning

Rebecca Carlsson från Friends Barn- och ungdomsråd berättar i tidningen Jnytt om hur hon tillsammans med sin vän Wilda hjälper till att bekämpa mobbning.
– Om vi kan göra den minsta lilla skillnad och hjälpa en enda människa att få en bättre situation i skolan så är det värt allt, säger hon.

Läs hela artikeln hos Jnytt

Medlemmar i Friends barn- och ungdomsråd 2018-2019

Mentor: Arvid Nordvall 22 år, Gällivare

Hur hoppas du, som tidigare medlem i Friends Barn- och ungdomsråd, kunna bidra till rådet som mentor? 

– Jag hoppas lyfta in relevanta tankar och intryck vi fått i det tidigare ungdomsrådet, och tillsammans med det nya ungdomsrådet skapa nya tankar och intryck.  Med egna erfarenheter av mobbning samt erfarenheter från e-sportsvärlden tror jag att jag kan lyfta in ett annat perspektiv av mobbning som många kanske inte är vana vid.  

Personligen känner jag mig glad att ta ett steg till sidolinjen och nu få bistå med än mer positivitet, pepp och glädje för att låta de nya kidsen blomstra. 

Mentor: Elin Abelsson 21 år, Vara

Hur hoppas du, som tidigare medlem i Friends Barn- och ungdomsråd, kunna bidra till rådet som mentor? 

– Jag hoppas att min erfarenhet av att vara med i Barn och ungdomsrådet från uppstarten kommer att inspirera det nya rådet och dess medlemmar att utvecklas, och att alla i rådet känner att de kan och får möjlighet att påverka på de sätt de kan. Men även genom mitt brinnande engagemang för mobbningsfrågan och för att få hjälpa andra. Jag tror också att jag kan bidra med ett driv för att få saker att hända. 

Majid 19 år, Ockelbo

Varför är det viktigt för dig att vara med i Friends Barn- och ungdomsråd? 

– Jag kom till Sverige från Afghanistan i slutet av 2014 tillsammans med min familj. Det är jättetur att jag blev en av de tio ungdomarna i rådet, för jag växte upp i ett land där tusentals barn och ungdomar levde/lever med krig, våld, trakasserier, mobbning och är berövade sina rättigheter. Barn vet inte så mycket om sina rättigheter i Afghanistan på grund av flera år av krig. När jag kom till Sverige jag hade aldrig tänkt att 60 000 barn mobbas i Sverige, det första landet i världen som förbjöd barnaga. 

Jag drömmer om en fin värld för alla, framförallt barn. Just nu känner jag mig som en fri fågel i Sverige, som kan flyga tills jag kan vända mina drömmar till verkligheten. Jag vet det är inte är lätt att påverka hela världen på en gång, men det känns som om jag kan påverka de människor som lever runt omkring mig, de barn som blivit tysta. Jag kan påverka barnen som är nya i Sverige, och hjälpa dem att leva i den barnvärld som de har rätt till, och njuta av det. 

Jag hoppas att min kamp tillsammans med ungdomsrådet kan påverka människor som lever runt omkring oss, och minska mobbning i samhället där vi bor. Den kampen ska inte ha något slut! 

Therese Grundelius 17 år, Stockholm

Vad hoppas du att din medverkan i Friends Barn- och ungdomsråd ska leda till? 

– Jag hoppas att min medverkan i Barn- och ungdomsrådet ska leda till många bra saker. Jag hoppas på att skapa en förändring bland barn och unga på både nätet, skolor och på offentliga platser. Jag vill också att fler vuxna ska ta ansvar och ha mer koll på vad som händer på internet och i skolor. Genom att använda mig av mina kunskaper och erfarenheter inom mobbning hoppas jag också bidra till att informera ungdomar och vuxna om hur allvarligt mobbning är.  

Jag vill dela med mig av mina tankar och åsikter och få inspiration av andra i rådet och höra deras åsikter, samt erfarenheter. Det kan leda till ett bra arbetsteam och gemenskap. Jag hoppas med stor glädje att min insats och medverkan kommer att hjälpa många utsatta barn och få deras röster hörda. Jag vill att min medverkan ska vara mycket lärorik och ge mig kunskap i hur man arbetar mot mobbning.  

Jag vet att det går att göra skillnad, och det är det jag vill. Jag kommer aldrig sluta kämpa mot mobbning. 

Tindra Reidås 15 år, Stockholm

Varför är det viktigt att barn och ungas röster hörs när vi pratar om mobbning? 

– Jag har egna erfarenheter av mobbning och tyckte att personalen på min skola då agerade dåligt, eftersom de inte lyssnade på mina åsikter och tankar. Det är superviktigt att vi barn får ha en åsikt i frågan för att man ska kunna utveckla arbetet och forska vidare om mobbning. Skolan ska också ta ansvar för att våra röster hörs. Utan oss kommer man inte att komma vidare med arbetet kring mobbning! 

Rebecca Carlsson 18 år, Jönköping

Vad hoppas du att din medverkan i Friends Barn- och ungdomsråd ska leda till? 

– Jag hoppas att det leder till att jag får använda min röst och mina erfarenheter av mobbning för att ta upp det här viktiga ämnet, och förhoppningsvis hjälpa andra genom att göra det. Det är viktigt att belysa de här frågorna för att kunna stoppa mobbning.  

Om det leder till att jag hjälper en enda person med hur den ska få hjälp om den blir utsatt, eller om det får någon att förstå att den inte är ensam och att det inte är den personens fel, så är det värt det. Jag hoppas helt enkelt att min medverkan på något sätt kan göra skillnad för de som blir utsatta för mobbning.  

Katarina Lundgren 18 år, Lund

Vilken del av mobbningsfrågan brinner du mest för, och varför? 

– Då jag själv jobbar dagligen med mina sociala medier som influenser och bloggare blir nätverket en vardagsplats för mig där jag kräver trygghet och acceptans som människa, därför brinner jag extra för att förebygga nätmobbning.  

r unga utsätts fökränkningar på tet finns det sällan någon vuxen närvarande som kan ingripa. Det är här jag vill påbörja arbetet – jag vill uppmana och upplysa vuxna att vara med i de sociala nätverken på nätet för att tillsammans med den yngre åldersklassen påbörja det grundläggande arbetet för ett trevligare klimat på nätet. Med kunskap och förståelse kan vi gå mot rätt väg för att tillsammans göra klimatet på nätet bättre.  

Nadine Hultman 15 år, Stockholm

Varför är det viktigt för dig att vara med i Friends Barn- och ungdomsråd? 

– Det är viktigt för mig att vara med i Friends Barn- och ungdomsråd för att jag med min erfarenhet kan hjälpa andra. Att inte vara ensam och veta att det finns andra som vet hur det känns är en viktig sak jag som medlem i rådet kan bidra med. Min egna erfarenhet kan bidra till kunskap och utveckling, som kan leda till fler verktyg för att tillsammans bekämpa mobbning. Detta vill jag göra med hjälp av en vass penna, men framför allt min bästa vän och främsta uttryckssätt: min kamera. 

Annie Hansson 14 år, Västervik

Vilken del av mobbningsfrågan brinner du mest för, och varför? 

– Jag brinner mest för den mobbning som sker i skolan. Detta för att jag har själv utsatts för mobbning i skolan och fått uppleva hur det är att vara den i gänget som blivit utfryst eller inte haft någon att vara med på rasten. Att bli lämnad utanför i en stor grupp kan vara bland det värsta som finns, man känner sig väldigt liten och på gränsen till sämst. 

Jag har lärt mig nu i efterhand att folk egentligen bara är avundsjuka och vill trycka ner de som kanske har det lite bättre. Men när man väl är i det så är det jobbigt och absolut inte lätt att tänka de tankarna, därför vill jag göra min röst hörd i detta ämne. Det är något som jag kan relatera till! 

Jennifer Ottestig 17 år, Sundsvall

Vad hoppas du att din medverkan i Friends Barn- och ungdomsråd ska leda till? 

– Jag hoppas att min medverkan i Barn och ungdomsrådet ska leda till att människor i samhället börjar ta mobbning på större allvar och inser vilka konsekvenser deras eget agerande kan få, så att de får sig en tankeställare som sedan är med dem framöver.  

Jag hoppas även att min medverkan i Barn– och ungdomsrådet leder till att människor som har blivit drabbade av mobbning känner att de inte är ensamma och att det verkligen blir bättre – ett litet steg i taget.