Friends barn- och ungdomsråd

Friends har sedan hösten 2014 ett barn- och ungdomsråd. Rådets medlemmar är ett tiotal barn och ungdomar i åldrarna 13-19 år. De är utspridda över hela landet och har olika erfarenheter och bakgrund.

Syftet med rådet är att ge barn och unga en röst i mobbningsfrågan, men också att Friends med hjälp av medlemmarnas tankar och synpunkter ska bli än mer tillgängliga och relevanta i kampen mot mobbning.

porträtt av Jennifer ottestig som är medlem i friends barn- och ungdomsråd

Krönika: ”Känslan av maktlöshet finns med mig än i dag”

– År 2018 gjordes sammanlagt 845 anmälningar om våld och hot i skolan till Arbetsmiljöverket, vilket då var den högsta siffran på fem år. Jag ångrar i dag att jag som elvaåring inte gjorde just en sådan anmälan.

Läs Jennifer text om sina erfarenheter

Det är vuxnas ansvar att barn ska känna sig trygga i skolan

Elin Abelsson utsattes för mobbning i skolan. Det slutade inte förrän en lärare reagerade och såg till att hon fick byta klass. Friends stödjer och utbildar hundratals skolor för att förebygga att barn och unga hamnar i utsatthet.

Läs mer om hur Friends jobbar

Om ensamhet och utanförskap

Den här filmen spelades in i samband med Friendsrapporten 2019.

Medlemmar i Friends barn- och ungdomsråd 2020

Mentor: Elin Abelsson

Hur hoppas du, som tidigare medlem i Friends Barn- och ungdomsråd, kunna bidra till rådet som mentor? 

– Jag hoppas att min erfarenhet av att vara med i Barn och ungdomsrådet från uppstarten kommer att inspirera det nya rådet och dess medlemmar att utvecklas, och att alla i rådet känner att de kan och får möjlighet att påverka på de sätt de kan. Men även genom mitt brinnande engagemang för mobbningsfrågan och för att få hjälpa andra. Jag tror också att jag kan bidra med ett driv för att få saker att hända. 

porträtt av Isabelle Graveleij som är medlem i friends barn- och ungdomsråd

Isabelle Graveleij

Varför är det viktigt för dig att vara med i Friends barn- och ungdomsråd?

Jag valde att söka till Friends Barn- och ungdomsråd för att kunna påverka frågan kring mobbning, diskriminering och trakasserier eftersom jag själv varit utsatt för mobbning. Jag vill gärna kunna hjälpa andra som är i samma situationen som jag varit i. Just den mobbning jag var utsatt för kanske inte var det värsta, det var mer att jag hade fräknar vilket gjorde att jag blev kallad prickikorv och att jag var lite rund som yngre, och det tycker inte jag är okej. Vi måste få en ändring runt hur många som blir mobbade i dagens samhälle! Jag hoppas att vi detta år kommer kunna påverka mobbning på något sätt. Och jag hoppas att jag kunna inspirera andra till att kanske söka till Rådet nästa år eller kanske få andra säga att emot utan att det är fel. För att våga säga emot när man blir mobbad eller retad är inte fegt eller dumt eller töntigt. Det är STARKT att våga stå upp för sig själv, vilket jag hoppas att jag kan få fler att inse!! Att man är perfekt så som man är!!

Nadine Hultman

Varför är det viktigt för dig att vara med i Friends Barn- och ungdomsråd? 

– Det är viktigt för mig att vara med i Friends Barn- och ungdomsråd för att jag med min erfarenhet kan hjälpa andra. Att inte vara ensam och veta att det finns andra som vet hur det känns är en viktig sak jag som medlem i rådet kan bidra med. Min egna erfarenhet kan bidra till kunskap och utveckling, som kan leda till fler verktyg för att tillsammans bekämpa mobbning. Detta vill jag göra med hjälp av en vass penna, men framför allt min bästa vän och främsta uttryckssätt: min kamera. 

Annie Hansson

Vilken del av mobbningsfrågan brinner du mest för, och varför? 

– Jag brinner mest för den mobbning som sker i skolan. Detta för att jag har själv utsatts för mobbning i skolan och fått uppleva hur det är att vara den i gänget som blivit utfryst eller inte haft någon att vara med på rasten. Att bli lämnad utanför i en stor grupp kan vara bland det värsta som finns, man känner sig väldigt liten och på gränsen till sämst. 

Jag har lärt mig nu i efterhand att folk egentligen bara är avundsjuka och vill trycka ner de som kanske har det lite bättre. Men när man väl är i det så är det jobbigt och absolut inte lätt att tänka de tankarna, därför vill jag göra min röst hörd i detta ämne. Det är något som jag kan relatera till! 

porträtt av Jennifer ottestig som är medlem i friends barn- och ungdomsråd

Jennifer Ottestig

Vad hoppas du att din medverkan i Friends Barn- och ungdomsråd ska leda till? 

– Jag hoppas att min medverkan i Barn och ungdomsrådet ska leda till att människor i samhället börjar ta mobbning på större allvar och inser vilka konsekvenser deras eget agerande kan få, så att de får sig en tankeställare som sedan är med dem framöver.  

Jag hoppas även att min medverkan i Barn– och ungdomsrådet leder till att människor som har blivit drabbade av mobbning känner att de inte är ensamma och att det verkligen blir bättre – ett litet steg i taget.