Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Fråga

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Friends svarar

Hej!

Tack för ditt mejl. Vad bra att ni direkt pratade med Vera om detta. Relationer mellan människor kan vara svåra och speciellt för barn och unga. Här har vi som vuxna ett viktigt ansvar att hjälpa och träna våra barn i den sociala kontakten. Jag tänker att ni skulle kunna prata om följande med er dotter:

  • Den andra tjejen upplever att hon inte blir schysst behandlad, vad kan det handla om? Här är det ju en balansgång att ha ett undersökande samtal snarare än att det blir ett förhör/anklagande ton gentemot Vera som säkert skulle slå ifrån sig om hon känner sig anklagad för att vara taskig.
  • Hur skulle Vera uppleva det om det var hon som inte blev inbjuden och inte fick vara med?
  • Vad skulle hon vilja att någon gjorde för henne i en sådan situation?
  • Prata om varför Vera tror att det andra tjejen säger att hon inte kan, vad kan orsaken vara till det. Förmodligen agerar den andra tjejen på det här sättet för att skydda sig själv. Det är bättre att säga nej och ta kontroll över situationen även om det leder till att hon blir utanför.

Jag skulle uppmuntra er att fortsätta prata med Vera om detta. Vera kan dock uppleva att ni tjatar, så det är viktigt att tänka på att prata när det passar Vera. Kanske kan ni ta en promenad tillsammans eller prata om det över en fika på ett café.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Mitt barn har inga kompisar, vad kan jag kräva av skolan?

Kan jag kräva att skolan ser till att mitt barn får kompisar? Mitt barn har inga kompisar i sin klass, det är ingen som är elak mot honom, han har bara svårt att hitta kompisar i sin klass. Jag funderar på om det vore bättre för honom att byta klass. Vad tror ni?

Fråga

Hur ska jag tänka kring TikTok och min 9-åring?

Min dotter fyller snart 9 år och hennes största önskan är att få ett TikTok konto. Hur ska jag tänka kring detta? Jag är så rädd att hon ska bli utsatt för näthat om hon får ett eget konto. Har ni tips och råd?

Fråga

Sexuella trakasserier pågår i klassen

Vår dotter som är 13 år har berättat för oss att killarna i hennes klass har en tävling. Tävlingen går ut på att tafsa på så många tjejer som möjligt. Beroende på var de tafsar så får de olika poäng. Vår dotter vågar inte gå till skolan. Vad ska vi göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här