Kunskapsbanken

Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor som vi brukar få på Friends. Får du inte svar på din fråga här kan du kontakta Friends råd och stöd.

Kontakta råd och stöd

Alla frågor

Allt innehåll
Ensamhet
Funktionsvariation
Hbtq+
Jag är mobbad
Nätmobbning
Rasism
Sexuella trakasserier

Fråga

Jag känner mig ensam

När jag gick på gymnasiet vart jag mobbad/utftryst. Jag utvecklade panikattacker och när jag fick dem skrek lärarna på mig. Som tur var fick jag vänner i paraellklassen. Jag har sökt hjälp för detta för att kunna gå vidare och de funkade. Men de är JUST ENSAMHETEN. Jag har aldrig träffat någon eller hört om någon annan som också vart mobbad på gymnasiet. Vet någon vart man kan vända sig för att prata med andra, som också vart mobbade på just gymn...

Fråga

Hur kan min lärare få de som mobbar mig att sluta?

Jag blir mobbad av min klass på snapchat. Det är inte första gången det händer jag har pratat med läraren men hon pratade med de. MEN de har inte slutat det känns som att de gör inte allt de kan för och stoppa mobbning.

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Fråga

Hur kan jag säga ifrån när folk är taskiga?

En kille i min klass blir ofta retad och kallad för taskiga saker. Jag skulle verkligen vilja säga till de som är taskiga. Men jag vet inte vad jag ska säga och jag är rädd för att de kommer börja vara taskiga mot mig om jag säger ifrån. Vad kan jag säga för att visa att jag tycker det är fel?

Fråga

Är det här sexuella trakasserier?

En kille i skolan visslar alltid efter mig när jag går förbi honom, ibland springer han efter och tar mig på rumpan. Igår kom han fram till mig och tryckte upp mig mot mitt skåp. När jag berättade detta för min lärare så svarade hon att han nog bara är kär i mig. Men det känns inte okej, vad ska jag göra?

Fråga

Killarna i min klass skriver taskiga saker på Snapchat. Vet inte vad jag ska göra.

Jag har blivit hotad på Snapchat. Killarna i min klass skriver massa elaka saker hela tiden. Här är några exempel: en kille skrev att han hoppas att jag dör i cancer, de skriver att jag är ful, har fula kläder och att jag har haft sex med en kille i min klass. Det sista har verkligen inte hänt, de ljuger. Vad ska jag göra, jag vet inte hur länge till jag orkar?