Kunskapsbanken

Fråga Friends

Här kan du som barn och ungdom läsa frågor och svar kring teman som mobbning, ensamhet, rasism, sexuella trakasserier och nätmobbning. Du kan också skicka in en egen fråga till Friends sakkunniga.

Ställ din fråga här

Alla frågor

Fråga

Jag känner mig ensam

När jag gick på gymnasiet vart jag mobbad/utftryst. Jag utvecklade panikattacker och när jag fick dem skrek lärarna på mig. Som tur var fick jag vänner i paraellklassen. Jag har sökt hjälp för detta för att kunna gå vidare och de funkade. Men de är JUST ENSAMHETEN. Jag har aldrig träffat någon eller hört om någon annan som också vart mobbad på gymnasiet. Vet någon vart man kan vända sig för att prata med andra, som också var

Fråga

Hur kan min lärare få de som mobbar mig att sluta?

Jag blir mobbad av min klass på snapchat. Det är inte första gången det händer jag har pratat med läraren men hon pratade med de. MEN de har inte slutat det känns som att de gör inte allt de kan för och stoppa mobbning.

Fråga

Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Jag är så ledsen och arg. Några tjejer i min klass håller på att snacka skit och sprider falska rykten om mig. Jag ser hur de viskar så fort jag kommer i korridoren eller om jag säger något i klassrummet. Jag känner mig så obekväm när vi ska ha gympa och måste byta om. De andra tjejerna är supersnygga och tränar en massa. Jag hatar min kropp och jag ser hur de viskar och ibland kommenterar de min kropp så att alla hör. Jag har f

Fråga

Är det här sexuella trakasserier?

En kille i skolan visslar alltid efter mig när jag går förbi honom, ibland springer han efter och tar mig på rumpan. Igår kom han fram till mig och tryckte upp mig mot mitt skåp. När jag berättade detta för min lärare så svarade hon att han nog bara är kär i mig. Men det känns inte okej, vad ska jag göra?

Fråga

Killarna i min klass skriver taskiga saker på Snapchat. Vet inte vad jag ska göra.

Jag har blivit hotad på Snapchat. Killarna i min klass skriver massa elaka saker hela tiden. Här är några exempel: en kille skrev att han hoppas att jag dör i cancer, de skriver att jag är ful, har fula kläder och att jag har haft sex med en kille i min klass. Det sista har verkligen inte hänt, de ljuger. Vad ska jag göra, jag vet inte hur länge till jag orkar?

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här

Friends kunskapsbank har möjliggjorts av Svenska Postkodlotteriet