Frågor och svar

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Fråga

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är alltid någon som är utanför. Jag kan tillägga att en av tjejerna i gänget är väldigt dominant och de andra vågar inte riktigt säga ifrån. Hur kan jag stötta och hjälpa min dotter?

Friends svarar

Hej!

Tack för att du delar med dig av er situation. Det är alltid jobbigt att se sitt barn må dåligt. Att bli utesluten ut er en gemenskap väcker både känslor och tankar. Tankar som: ”är det något fel på mig?” eller ”vad har jag gjort?”. I nästan alla fall så handlar det inte om något utav detta, utan det handlar om grupptryck och roller i grupper. Du nämner att en av tjejerna är mer dominant och att de andra inte vågar säga ifrån. Jag vet inte på vilket sätt tjejen är dominant, men det jag kan utläsa från ditt mejl är att hon är en person med hög social status i gruppen. Kanske att din dotter skulle kunna försöka prata med någon av de andra tjejerna i gruppen, kanske är det så att de har upplevt samma sak.

Ibland vill vi som föräldrar uppmuntra barnen att försöka hitta nya vänner, men det är inte alltid den bästa eller enklaste lösningen. Men du skulle kunna uppmuntra henne att umgås med fler än bara tjejerna i detta gäng. Du frågar hur du kan stötta och hjälpa din dotter på bästa sätt. För det första vill jag säga att det är modigt av din dotter att berätta detta för dig. Många barn, och speciellt tonåringar, vill klara sig själva. Berätta för din dotter att du blir glad och stolt när hon berättar saker för dig. Det bästa du kan göra för din dotter är att lyssna och visa att du finns där för henne. Vi vuxna vill så ofta komma med råd och lösningar, men ibland vill barn och unga bara att någon ska lyssna på dem.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends