Vad har jag laglig rätt att kräva från skolan/rektorn vid upprepade kränkningsanmälningar och våld?

Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Fråga Friends Vad har jag laglig rätt att kräva från skolan/rektorn vid upprepade kränkningsanmälningar och våld?

Fråga

Förskoleklass

Klasskamrat puttat min dotter o andra sedan dag 1. Förra veckan blev min dotter slagen i ansikte med knyten näve. Oprovocerad.
Rektor säger att det är 100% lärarens ansvar att få ordning på detta. Omöjlig för dialog.
Vikarierande hjälplärare o fritidspedagoger. Våld varje dag på fritids.

Friends svarar

Hej!

Din dotter har rätt att gå till skolan och känna sig trygg. Vi på Friends har tagit fram en guide kring skolans ansvar.

När personal i skolan får kännedom om en kränkning måste de genast agera. Rektorn är ytterst ansvarig för hur skolans verksamhet fungerar och kan därför inte lägga över allt ansvar på läraren.

Om du inte anser att du får gehör från varken lärare eller rektor råder jag dig att vända dig till skolans huvudman (kommunen om det är en kommunal skola och styrelsen om det är en fristående skola).

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vårt barn blir slagen i skolan

Min son på 8 år blir slagen av ett annat barn i skolan. Han har bland annat blivit slagen med knytnäve i magen. Vi har kontaktat skolan och de säger att de har pratat med det andra barnets föräldrar och även satt in åtgärder, men inget förändras. Jag känner mig så maktlös, vad ska jag göra?

Fråga

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är allt

Fråga

De säger att vår son är ful för att han är brun

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?