Sök
Logga in

Bli månadsgivare

För 100 kronor i månaden kan du göra
stor skillnad i kampen mot mobbning

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Tack för att du blir månadsgivare. Du blir nu en viktig del i länken av människor som gör skillnad i arbetet mot mobbning.

Skriv in din information i formuläret nedan så skickar vi hem en autogiroanmälan. Det är först när vi fått tillbaka din anmälan som din gåva är med och gör skillnad. Stort tack!
eller läs mer

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

26
JAN 2015
Windahl & Albansson
22
JAN 2015
Sebastian 7 år

Idrotten borde lära sig av barnen

Igår såg jag första avsnittet av UR:s serie ”Idrottens himmel och helvete”. En bra serie som belyser många viktiga frågeställningar inom idrotten. Avsnittet handlade om jämställdhet och normer inom idrotten och det blev tyvärr uppenbart vilken lång sträcka vi har kvar att gå för att skapa en trygg och jämställd idrott.

Som vanligt är det barnen som är den tydligaste rösten. I programmet säger 7-årige Sebastian: ”Jag fattar inte att det finns sånt som är tjejgrejer och killgrejer. För det kan ju finnas tjejer som gillar samma saker som killar” Eller Ida, 11 år: ”Det är ju ni vuxna som har problem. Låt mig bara få spela boll”.

Både Sebastian och Ida är två barn som utsätts för kränkningar för att de på något sätt bryter mot normen. Sebastian för att han är kille och håller på med ridning, en sport som klassas som en ”tjejsport”. Ida för att hon har kort hår och är lite för bra på fotboll för vad motståndarna kan hantera. Alltså måste hon vara en kille. (http://www.dn.se/sport/elvaaringar-skulle-bevisa-att-de-var-tjejer/)

Det är tydligt att problemet ligger hos vuxenvärlden. Det är vi vuxna som för över våra normer och värderingar till barnet. De normer som genomsyrar samhället är i allra högsta grad levande inom idrotten och idrotten har även egna normer kring hur du ska vara, vilken jargong som råder och vad som är manligt respektive kvinnligt. Tjejer förväntas vara på ett sätt och hålla på med vissa sporter, killar förväntas vara på ett annat och gilla andra sporter.

Om man jämför skolan med idrotten så finns det idag en tydlig lagstiftning som kräver att skolan och förskolan ska arbeta förebyggande med jämställdhet. Även om det inom idrotten inte finns ett lika tydligt ramverk så är det ändå så att barnkonventionen gäller inom idrotten och det innebär att barn- och ungdomsidrott ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv. Det innebär i praktiken att du som ledare inom idrotten ska ha som utgångspunkt att alla barn oavsett kön har lika värde och rättigheter. Här har föreningen ett stort ansvar genom att se till att ledarna förstår hur innehållet i barnkonventionen ska förverkligas.

Gårdagens avsnitt ”Idrottens himmel och helvete” skapar en medvetenhet kring de brister som finns inom idrotten i frågan om jämställdhet och jag tror att det är just där som vi måste börja. Att bli medveten om hur det ser ut i min klubb. Börja med att kartlägga den egna verksamheten. Hur ser attityderna och jargongen ut i vår förening? Och då handlar det både om ledare och aktiva. Efter det är det lättare att analysera och motivera vilka åtgärder som krävs för att skapa en jämställd idrott.

Ansvaret börjar med oss vuxna, inte barnen. Det är vi vuxna som genom vårt språk, genom vårt agerande visar vad som är accepterat och inte. Som förälder, som ledare som föreningsansvarig har vi stora möjligheter att påverka de barn och unga vi möter till att få en så trygg och positiv miljö som möjligt.

lars-signatur

Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends

Du kan följa Lars blogg via larsarrhenius.wordpress.com

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer

På gång

Jan 2015
28

10:00, Stockholm

Volontärutbildning

Feb 2015
16

0:00,

Uppstart för handledningsträffar ”Mobbning & ADHD”

Jun 2015
27

8:00, Visby

Friends i Almedalen

Visa hela kalendern