Press och rapporter

Barns behov av stöd

Ladda ned och läs rapporten
illustration: En förälder håller en hand på ett barns axel

Hitta på sidan

Tindra från friends ungdomsråd

Förord

Tindra Hesthagen, medlem i Friends ungdomsråd

Varje morgon skickas barn till skolan i tron att de kommer till en plats där de kan växa och trivas. Men vad händer när skolan i stället blir en källa till smärta? Vad händer när barn utsätts för kränkande ord som river djupa sår i deras själar och får dem att gråta sig till sömns varje kväll?

Föreställ dig att du är den som går till skolan, medveten om att du kommer att bli föremål för förolämpningar och hån. Klumpen i magen är ständig, sömnen orolig, och självförtroendet är som bortblåst.

Ingen förtjänar att genomlida detta. För just nu sviker vuxna dagens barn. Det är oacceptabelt att 3 barn i varje klass varje år utsätts för mobbning.

Mobbning har långvariga konsekvenser. Det påverkar inte bara de unga, utan fortsätter att plåga vuxna långt efter att mobbningen upphört. Men det är aldrig försent för en förändring. Det går alltid att påverka och förbättra situationen, samtidigt som vi värnar om barns skolgång och framtid.

Vuxna behöver dock ta ett större ansvar att sätta sig in i de forum där barn och unga är och spenderar en stor del av sin tid. I grund och botten handlar det om fler trygga vuxna i barns närvaro, det är den viktigaste skyddsfaktorn. Forskning visar att det bästa sättet att stoppa mobbning är genom att lägga mer resurser på förebyggande insatser i skolan stället för att vänta till dess att det krävs åtgärdande.

Varje barn som utsätts för mobbning är ett barn för mycket. Inte bara för att barn och unga är vår framtid utan för att de är här och nu och har rätt till stöd och ett bra liv – idag.

Tindra Hesthagen
Medlem i Friends ungdomsråd

Det kan vara svårt att förstå varför just en själv blir behandlad på det sättet och det kan lätt leda till mörka tankar.

Barn om mobbning

0%
känner sig ofta eller alltid ensamma
0%
har ingen kompis som de kan prata med om de har problem
Flickor 10–18-åriga
0%
rapporterar återkommande psykiska besvär
Pojkar 10–18-åriga
0%
rapporterar återkommande psykiska besvär

Vilket stöd vill barn ha?

  • 63 % svarar att de helst skulle vilja träffa en psykolog eller kurator fysiskt.
  • När Friends ställde frågan om vad barn och unga vill ha hjälp med av en kurator eller psykolog svarar:
    • 42 procent svara att de vill ha hjälp med att få bättre självkänsla och kunna känna sig nöjda med sig själva.
    • 33 procent önskar få hjälp med hur de kan gå vidare från jobbiga händelser.
    • 28 procent vill ha hjälp med att sätta gränser och säga ifrån.

ikon glödlampa

Tips till vuxna

Att bemöta barn i utsatthet

Det är viktigt att validera barns känslor och upplevelser samtidigt som de stärks och får hjälp med att se saker ur nya perspektiv.

Validera

“Det som de andra gjorde mot dig var allt annat än okej, och jag är så ledsen att vi vuxna inte lyckades stoppa det tidigare.“

Stärk

“Jag är stolt över dig för att du inte var elak tillbaka, samtidigt som du stod upp för dig själv och berättade för oss vuxna. Det kräver mod!”

Hjälp till att skifta perspektiv

“Att du i så ung ålder fick lära dig att du kan ta dig ur riktigt tuffa perioder, med hjälp av andra som bryr sig, är en ovärderlig erfarenhet som de flesta vuxna inte ens har lärt sig.”

Inge hopp

“Det finns så många människor att lära känna och så mycket roligt som du kan göra. På samma sätt som du vill hitta vänner som du tycker om, vill andra hitta dig – just för att du är du! Och utifrån allt du har lärt dig kan du även hjälpa andra som hamnar i en liknande situation”.

Hanna Rohani intervjuas

Om rapporten i media

TV4 Nyhetsmorgon

TV4 Nyheter

Jag pratade med mina föräldrar och sen kändes det bättre. För om man går med en klump i magen så känns det aldrig bra.

Kille 14 år

Agera alltid mot mobbning

Här hittar du som vuxen eller barn och ungdom kunskap, konkreta råd och stöd som kan hjälpa dig att vara med och skapa en värld fri från mobbning.

Till kunskapsbanken

Illustration: tre barn