Kunskap och stöd

Nätmobbning

Vad gäller om du blir utsatt för mobbning på nätet? Här hittar du information om olika typer kränkningar på nätet, vad skolan och andra vuxna har för ansvar och tips på hur vi alla kan bidra till en schysstare stämning på nätet.

Om nätmobbning

Att bli utsatt för kränkningar, hat eller mobbning gör ont oavsett om det sker i skolans korridor, i sociala medier eller i ett spel online. Det är alltid den som blir utsatt som avgör om det är en kränkning eller inte. På nätet har du rätt att säga nej, lämna sidan eller blockera. Du behöver inte göra något som inte känns bra för dig, du har rätt att sätta din egen gräns.

Näthat kan ses som ett samlingsnamn för hot, trakasserier, kränkningar, förolämpningar och mobbning som sker mot en individ på nätet.

Kränkningar på nätet kan vara fysiska, verbala eller psykiska:

Fysiska kränkningar på nätet: Någon loggar in på ditt konto mot din vilja. Ett annat ord för detta är kapning, vilket innebär att någon utger sig för att vara du på internet och göra saker i ditt namn.

Verbala kränkningar på nätet: Någon skriver något taskigt till dig eller om dig. Det kan också vara när någon sprider elaka eller nedvärderande rykten om dig. En form av verbala kränkningar är flejming. Flejming är när någon använder ett grovt och provocerande språk på internet.

Psykiska kränkningar på nätet: Du känner dig utanför och utfryst, till exempel om alla i klassen får vara med i en Snapchat-grupp, men inte du. Du blir aldrig inbjuden på saker som sker på nätet.

Är kränkningar på nätet lagligt/olagligt?

Nätet är inget laglöst land, vilket innebär att du inte kan eller får göra vissa saker. Om något är förbjuder IRL (in real life) så är det förmodligen även olagligt på nätet. Brott som sker på nätet kan leda till skadestånd eller fängelsestraff om det är riktigt grovt.

Här är några saker som är olagliga att göra på nätet:

  • Ingen får skapa ett konto i ditt namn.
  • Ingen får fotografera eller filma dig i ett omklädningsrum.
  • Ingen får sprida bilder på dig mot din vilja.
  • Ingen får hota om att skada dig.
  • Ingen får sprida falska rykten om dig.

Om något olagligt har hänt bör du ta hjälp av en vuxen och göra en polisanmälan. Information om att anmäla ett brott hittar du på polisen.se

Kom ihåg!

Prata alltid med en vuxen som du har förtroende för om du blir utsatt för en kränkning på nätet, oavsett om det sker när du gamear eller på sociala medier. Alla vuxna har ett ansvar att se till att barn och unga känner sig trygga. Har du inte någon vuxen i din närhet som du känner förtroende för så kan du prata med en kompis. Det viktiga är att du inte är ensam i den här situationen. Du kan också vända dig till Friends råd och stöd.

Kontakta råd och stöd

Vad har skolan för ansvar om en elev är utsatt på nätet?

Om en elev blir utsatt för kränkningar och mobbning på nätet och det påverkar elevens trygghet i skolan, så måste skolan agera. Det innebär att personal ska anmäla och utreda kränkningar som sker på nätet. Det står i skollagen.

Exempel:

Adnan och Simon, som är klasskompisar, chattar med varandra söndag kväll. Adnan är arg på Simon och kallar honom för taskiga saker. Adnan hotar Simon att om han berättar detta för någon kommer han slå ner Simon i skolan imorgon. Simon känner stor oro inför morgondagens skola och skyller på ont i magen för att slippa gå dit.

I exemplet påverkas både Adnans och Simons skolgång och det som skett på söndagen har därmed anknytning till skolan. Simon bör därför berätta för en vuxen i skolan, som har en skyldighet att utreda situationen.

Så är du med och skapar schysst stämning på nätet!

Tips till dig som gamear

Gaming är framför allt roligt och givande, men samtidigt berättar många barn och unga för oss på Friends att jargongen kan vara tuff och negativ. En undersökning Friends gjorde 2019 visar att var tredje spelare i åldern 13–19 år har blivit utsatt för kränkningar när de spelar och varannan spelare har sett andra utsättas. De vanligaste kränkningarna inom spel är sårande eller elaka meddelanden eller kommentarer.

 

Jag är tjej och jag vill inte få kommentarer på spel (som jag då har fått) Jag vill bara kunna känna att när jag spelar ska jag kunna prata utan att vara rädd att jag ska få någon dum eller taskig kommentar.