Start Kunskapsbanken Barn och unga Vad kan jag göra om jag blir utsatt på nätet?

Kunskapsbanken för barn och unga

Vad kan jag göra om jag blir utsatt på nätet?

Om du blir mobbad på nätet är det viktigt att berätta för en vuxen. Om mobbningen på nätet påverkar skolan har skolpersonalen ett ansvar att agera. Det är alltid vuxnas ansvar att sätta stopp för nätmobbning. Här tipsar vi dig om vad du kan göra om du är utsatt på nätet.

Berätta om din utsatthet

Kom ihåg att det aldrig är ditt fel att du utsätts för något på nätet. Det kan vara svårt att berätta om att vara utsatt. Många känner skuld och skam över det som hänt. En del är rädda att ingen ska tro på dem när de berättar. Det kan också vara svårt att säga till om något sägs som ett skämt som andra tycker är roligt.

Det är ändå viktigt att berätta för en vuxen om du känner dig ledsen eller kränkt av det som hänt. Vuxna har en skyldighet att hjälpa dig. Du kan också vända dig till Friends råd och stöd om du vill prata om det som har hänt.

Kontakta Friends råd och stöd
Här kan du läsa mer om hur du kan berätta för en vuxen

Tips till dig som blir utsatt för nätkränkningar

Vad har skolan för ansvar om en elev är utsatt på nätet?

Om en elev blir utsatt för kränkningar eller mobbning på nätet har skolan ett ansvar, om det har en koppling till skolan. Då måste skolan agera. Det betyder att vuxna i skolan måste anmäla och utreda kränkningar som sker på nätet. Det står i skollagen.

Exempel

Adnan och Simon, som är klasskompisar, chattar med varandra på söndag kväll. Adnan är arg på Simon och kallar honom för taskiga saker. Adnan hotar Simon med att om han berättar detta för någon kommer han att slå ner Simon i skolan imorgon. Simon känner sig orolig inför morgondagens skola och skyller på ont i magen för att slippa gå dit.

I exemplet påverkas både Adnans och Simons skolgång och det som har hänt på söndagen påverkar dem även i skolan. Det bästa Simon kan göra är därför att berätta vad som hänt för en vuxen i skolan. Personalen i skolan måste utreda vad som hänt, för att situationen ska kunna lösa sig för både Simon och Adnan.

Berätta för en vuxen i skolan

Om mobbningen har en koppling till skolan är det viktigt att skolan får reda på det som har hänt. Berätta därför för någon i skolan. Du kan också ta hjälp av någon i din familj eller en vän och berätta tillsammans.

Vad kan du göra om du ser någon utsättas på nätet?

Säg ifrån

Det är inte du som måste se till att nätmobbningen slutar, det är alltid vuxnas ansvar. Men om du kan och vågar är det bra att du berättar för den som gör något taskigt på nätet att den ska sluta. Det är en form av civilkurage. Att ha civilkurage betyder att agera om man ser att något är fel som till exempel att en annan behandlas illa.

Här kan du läsa mer om vad du kan göra när du ser någon bli utsatt för mobbning. Där hittar du exempel på vad du kan säga: Jag har sett någon bli mobbad.

Ta ställning

Du kan också ta ställning genom att inte haka på ett kränkande beteende eller taskiga kommentarer. Det kan du göra genom att inte kommentera på samma taskiga sätt i chatten eller att inte dela vidare bilder som du tror kan såra någon annan.

Berätta för en vuxen

Berätta för en vuxen som du litar på om vad du sett eller hört. Det kan vara en lärare, någon på fritids, en tränare eller en förälder. Berätta vad som hände och hur du upplevde situationen. Det är aldrig att skvallra om du berättar om när någon blivit illa behandlad.

Hur kan jag vara med och skapa schysst stämning på nätet?

Vi är alla med och skapar och påverkar känslan och stämningen på nätet. Det betyder att du själv kan göra en massa saker för att sprida bra stämning online. Här kommer några tips på vad du kan göra:

Behöver du stöd?

Du kan kontakta Friends med alla dina frågor som handlar om mobbning, ensamhet, rasism, skolans ansvar med mera.

Läs mer om råd och stöd