Vi får inte prata med skolan, vår dotter tror att det kommer bli värre

Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Fråga Friends Vi får inte prata med skolan, vår dotter tror att det kommer bli värre

Fråga

Igår fick vi veta att vår dotter, 12 år, blir retad i skolan. Det har pågått ett tag men hon har inte velat berätta för oss. Vi vill såklart prata med skolan om detta. När vi berättade det för vår dotter får hon panik och säger att det bara kommer bli värre. Vi får absolut inte berätta för någon. Vad ska vi göra?

Friends svarar

Hej!

Vad tråkigt att er dotter blir utsatt i skolan. Det är väldigt modigt av er dotter att våga berätta om detta för er efter att ha burit på detta under en lång tid. Berätta för er dotter att ni tycker att hon är modig. Lyssna och ta hennes oro på allvar.

Många barn har tyvärr erfarenheten att det blir värre när skolan får veta vad som pågår. Det är viktigt att ni inte gör något bakom ryggen på er dotter. Skolan har ett ansvar att stoppa utsattheten, därför behöver de få veta vad som pågår. Men detta måste ske i överenskommelse med er dotter. Många barn, likt er dotter, vill inte att föräldrarna ska berätta för skolan, för det tror det kommer bli värre. Det kan vara så att er dotter har sett liknande hända någon klasskompis och för den personen blev det då värre. Det finns ingen tillit till att de vuxna på skolan ska lösa situationen. Men tyvärr finns det nog inget annat alternativ än att prata med skolan. Alternativet att inte göra det kommer ju inte leda till någon förändring för er dotter. Berätta för skolan att er dotter är rädd för att det ska bli värre. Därav behöver det vara väldigt tydligt vad som gäller framåt.

Vad vet ni idag om hennes situation i klassen/skolan? Kan er dotter berätta mer om vad som händer och vad hon blir utsatt för? Har det hänt att hon blivit retad när vuxen i skolan varit närvarande?

Har din dotter fått veta vad hon kan göra om hon eller någon annan elev blir illa behandlad i skolan?

Skolans rutiner om en elev blir illa behandlad bör finnas tillgänglig för alla att ta del av. Kanske kan det vara hjälpsamt för att göra det mer förutsägbart hur skolan kommer att agera på hennes situation.

Finns det någon vuxen på skolan som er dotter har mer förtroende för eller god kontakt med? Kanske ni kan berätta för den personen. Låt er dotter bestämma hur mycket ni ska berätta för skolan, på så sätt känner hon lite mer kontroll över situationen.

Låt er dotter även berätta vad det är det värsta som kan hända om ni pratar med skolan. På så sätt får ni större förståelse för er dotter och hon får även sätta ord på sina farhågor. Ibland kan det vara bra att ställa olika beslut mot varandra. Exempelvis: Om ni inte berättar för skolan så kommer inget förändras utan kränkningarna kommer fortsätta. Känns det som ett alternativ, om inte vad skulle kunna vara ett första steg?

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vår dotter mobbar sina vänner

Vi har fått veta att vårt barn inte alltid är så snäll i skolan. Hon säger elaka saker till sina vänner och låtar inte alla vara med. Hur ska vi prata med vårt barn?

Fråga

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är allt

Fråga

Vad kan jag göra åt att min son blir mobbad i skolan?

Min son är 10 år. Ända sedan skolstarten har han haft problem med att ett gäng pojkar i klassen kränker honom i perioder. Jag har tagit upp detta med lärarna flera gånger och frågat om han kan byta klass. Men nu sade läraren att det är fullt i den klassen som min son skulle behöva byta till. Jag undrar vad jag har möjlighet att göra? Finns det några metoder för att trycka på ett byte av klass eller annan åtgärd? Ska jag begära

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här