Vår dotter mobbar sina vänner

Fråga

Vi har fått veta att vårt barn inte alltid är så snäll i skolan. Hon säger elaka saker till sina vänner och låtar inte alla vara med. Hur ska vi prata med vårt barn?

Friends svarar

Hej!

Det är aldrig roligt att få vetskap om att ens barn är taskig mot andra barn. Det kan vara så att er dotter känner skam av att ha blivit påkommen med att ha gjort någon annan ledsen. Barn vill oftast inte göra sina föräldrar besvikna eller arga. Det är viktigt att ni som föräldrar förklarar och att det er dotter har gjort är fel.

Det viktigaste att komma ihåg är att skilja på person och handling. Er dotter är inte en hemsk person, men hennes handlingar är inte okej. Är er dotter medveten om att det hon gör upplevs som taskigt av kompisarna? Barn förstår inte alltid konsekvenserna av sina handlingar.

Här kommer tips på frågor som ni kan utgå från när ni pratar med er dotter:

  • Fråga hur er dotter mår i skolan? Fråga om något hon tycker är roligt, något som är svårt, tufft eller jobbigt (det kan vara med kompisar eller på rasten.
  • Vad tänker hon själv kring det som har hänt?
  • Hur skulle hon vilja att det blir framöver?
  • Kan ni komma på något som er dotter ska göra för att vara en schysst kompis, kan ni öva på detta tillsammans?

Prata mer er dotter om att ni vill återkoppla till skolan. Samverkan mellan hem och skola är central när det gäller att förändra beteende.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Vårt barn blir slagen i skolan

Min son på 8 år blir slagen av ett annat barn i skolan. Han har bland annat blivit slagen med knytnäve i magen. Vi har kontaktat skolan och de säger att de har pratat med det andra barnets föräldrar och även satt in åtgärder, men inget förändras. Jag känner mig så maktlös, vad ska jag göra?

Fråga

Vad kan jag göra åt att min son blir mobbad i skolan?

Min son är 10 år. Ända sedan skolstarten har han haft problem med att ett gäng pojkar i klassen kränker honom i perioder. Jag har tagit upp detta med lärarna flera gånger och frågat om han kan byta klass. Men nu sade läraren att det är fullt i den klassen som min son skulle behöva byta till. Jag undrar vad jag har möjlighet att göra? Finns det några metoder för att trycka på ett byte av klass eller annan åtgärd? Ska jag begära

Fråga

Var jag än placerar min son så hackar någon på honom. Hur ska han försvara sig själv?

Min son är inte så verbal, och har livlig ganska larvig (knasig) fantasi. Det gick bra i förskolan när mycket lek inte var verbal. Men nu är han 10, fyller 11, och nu snackas det mycket istället. Alltså man underhåller varandra med att prata, som ungdomar och vuxna gör. Då har han inte så mycket att säga. Det blir lätt att han blir ett mål för trakasserier då, som han inte kan försvara sig emot. Nu i veckan var han på dagläger

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här