Ryktesspridning på Snapchat

Fråga

Min dotter var under sommarlovet tillsammans med en kille från sin skola. De har nu gjort slut, men killen blev väldigt sur över detta. Han sprider rykten om min dotter, kallar henne för hora och har även delat bilder på snapchat. Borde vi göra en polisanmälan på detta?

Friends svarar

Hej!

Tack för att du delar med dig av er situation. Det låter som att både du och din dotter är i en tuff situation. En polisanmälan bör göras när något olagligt sker. Du skriver att killen har delat bilder på Snapchat. Om det är nakenbilder eller andra kränkande bilder så är det olagligt att dela och sprida dessa bilder. Nakenbilder behöver inte betyda att din dotter är helt naken utan det kan räcka med att hon är lättklädd eller att det bilder är av sexuell karaktär. Spara allt som skickas till din dotter, både det som skrivs och bilder. Detta gör ni genom att ta en skärmdump.

Ni bör även kontakta skolan och informera vad som händer, eftersom killen går på samma skola som din dotter. På så sätt kan skolan hjälpa dig och din dotter så att hon känner sig trygg i skolan. Jag anser att skolan behöver ta kontakt med killen och hans föräldrar. Killens beteende och agerande är inte okej, och det behöver någon berätta för honom. Han behöver få hjälp att ändra sitt agerande. Detta kan ni fråga om skolan kan hjälpa er med, om ni själva inte vill ta kontakt med killen och hans föräldrar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Fråga

Hur ska jag tänka kring TikTok och min 9-åring?

Min dotter fyller snart 9 år och hennes största önskan är att få ett TikTok konto. Hur ska jag tänka kring detta? Jag är så rädd att hon ska bli utsatt för näthat om hon får ett eget konto. Har ni tips och råd?

Fråga

Vår dotter blir utsatt för sexuella trakasserier

Min dotter, Juni 7 år, blir utsatt för sexuella trakasserier i skolan. Killarna i klassen drar in henne på toaletten, kallar henne för hora och drar ner hennes byxor på rasten. Jag tycker inte riktigt att skolan tar detta på allvar. Skolan säger att killarna kommer växa ifrån detta. Vad ska jag göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här