Ryktesspridning på Snapchat

Fråga

Min dotter var under sommarlovet tillsammans med en kille från sin skola. De har nu gjort slut, men killen blev väldigt sur över detta. Han sprider rykten om min dotter, kallar henne för hora och har även delat bilder på snapchat. Borde vi göra en polisanmälan på detta?

Friends svarar

Hej!

Tack för att du delar med dig av er situation. Det låter som att både du och din dotter är i en tuff situation. En polisanmälan bör göras när något olagligt sker. Du skriver att killen har delat bilder på Snapchat. Om det är nakenbilder eller andra kränkande bilder så är det olagligt att dela och sprida dessa bilder. Nakenbilder behöver inte betyda att din dotter är helt naken utan det kan räcka med att hon är lättklädd eller att det bilder är av sexuell karaktär. Spara allt som skickas till din dotter, både det som skrivs och bilder. Detta gör ni genom att ta en skärmdump.

Ni bör även kontakta skolan och informera vad som händer, eftersom killen går på samma skola som din dotter. På så sätt kan skolan hjälpa dig och din dotter så att hon känner sig trygg i skolan. Jag anser att skolan behöver ta kontakt med killen och hans föräldrar. Killens beteende och agerande är inte okej, och det behöver någon berätta för honom. Han behöver få hjälp att ändra sitt agerande. Detta kan ni fråga om skolan kan hjälpa er med, om ni själva inte vill ta kontakt med killen och hans föräldrar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vad är heterofobi?

Finns det heterofobi?

Fråga

Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans

Min son har en kompis som kan vara lite taskig. När det bara är de två funkar det ganska bra, även om han ibland har en nedlåtande attityd även då. Men värst blir det när de är fler som leker. Ofta räcker det att de är tre för att han ska börja vara taskig och då oftast börjar han att reta vår son och får med sig de andra. Det här händer både i skolan (de går i samma klass) och hemma. Skolan är medvetna om hans beteende och

Fråga

Skolan menar att min son är känslig och inte alls blir mobbad

Min son på 8 år blir mobbad i skolan. När vi tar upp det med skolan säger de att han är väldigt känslig och tar väldigt lätt åt sig. De menar att han tar åt sig för saker som andra barn inte påverkas av. Skolan säger att de inte kan göra något utan menar att vår son måste ”tuffa” till sig. Vad ska vi göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här