Ryktesspridning på Snapchat

Fråga

Min dotter var under sommarlovet tillsammans med en kille från sin skola. De har nu gjort slut, men killen blev väldigt sur över detta. Han sprider rykten om min dotter, kallar henne för hora och har även delat bilder på snapchat. Borde vi göra en polisanmälan på detta?

Friends svarar

Hej!

Tack för att du delar med dig av er situation. Det låter som att både du och din dotter är i en tuff situation. En polisanmälan bör göras när något olagligt sker. Du skriver att killen har delat bilder på Snapchat. Om det är nakenbilder eller andra kränkande bilder så är det olagligt att dela och sprida dessa bilder. Nakenbilder behöver inte betyda att din dotter är helt naken utan det kan räcka med att hon är lättklädd eller att det bilder är av sexuell karaktär. Spara allt som skickas till din dotter, både det som skrivs och bilder. Detta gör ni genom att ta en skärmdump.

Ni bör även kontakta skolan och informera vad som händer, eftersom killen går på samma skola som din dotter. På så sätt kan skolan hjälpa dig och din dotter så att hon känner sig trygg i skolan. Jag anser att skolan behöver ta kontakt med killen och hans föräldrar. Killens beteende och agerande är inte okej, och det behöver någon berätta för honom. Han behöver få hjälp att ändra sitt agerande. Detta kan ni fråga om skolan kan hjälpa er med, om ni själva inte vill ta kontakt med killen och hans föräldrar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vår son blir utsatt för transfobi

Mitt barn är född flicka (Tina) men ser sig som pojke (Theo). Hens lärare vägrar använda sig av namnet Theo. Eleverna i klassen skrattar åt Theo och viskar bakom hans rygg. Mitt hjärta går sönder. Vad har vi som föräldrar för rätt att kräva? Hur ska Theo känna sig trygg i skolan?

Fråga

Vår dotter blir utsatt för sexuella trakasserier

Min dotter, Juni 7 år, blir utsatt för sexuella trakasserier i skolan. Killarna i klassen drar in henne på toaletten, kallar henne för hora och drar ner hennes byxor på rasten. Jag tycker inte riktigt att skolan tar detta på allvar. Skolan säger att killarna kommer växa ifrån detta. Vad ska jag göra?

Fråga

Mitt barn har inga kompisar, vad kan jag kräva av skolan?

Kan jag kräva att skolan ser till att mitt barn får kompisar? Mitt barn har inga kompisar i sin klass, det är ingen som är elak mot honom, han har bara svårt att hitta kompisar i sin klass. Jag funderar på om det vore bättre för honom att byta klass. Vad tror ni?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här