Killarna i klassen drar av min hijab

Fråga

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Friends svarar

Hej!

Tack för ditt mejl. Det du är utsatt för är inte okej. Det är en form av trakasserier och rasism, vilket är olagligt i Sverige. Inget får bli trakasserad eller diskriminerad utifrån vilken religion de tillhör eller från vilket land de kommer ifrån. Skolan har ett ansvar att du ska känna dig trygg i skolan. De har även ett ansvar att stoppa de trakasserierna som du är utsatt för. Jag vill ge dig rådet att prata med en vuxen på skolan. Berätta om det som du blir utsatt för och fråga hur skolan ska göra för att se till att detta inte händer igen.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Fråga

Jag känner mig ofta utfryst i skolan, vad ska jag göra?

Jag känner mig ofta ensam och utfryst i skolan. När jag sitter i matsalen är det ingen som pratar med mig och jag känner mig allmänt i vägen. Det har gått så långt att jag knappt orkar göra någonting längre, för jag mår så dåligt över detta. Jag vill att skolan ska göra något, men de gör inget. Jag vågar inte berätta för mina föräldrar. Vad ska jag göra?

Fråga

Är det här sexuella trakasserier?

En kille i skolan visslar alltid efter mig när jag går förbi honom, ibland springer han efter och tar mig på rumpan. Igår kom han fram till mig och tryckte upp mig mot mitt skåp. När jag berättade detta för min lärare så svarade hon att han nog bara är kär i mig. Men det känns inte okej, vad ska jag göra?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här