Hur ska jag tänka kring TikTok och min 9-åring?

Fråga

Min dotter fyller snart 9 år och hennes största önskan är att få ett TikTok konto. Hur ska jag tänka kring detta? Jag är så rädd att hon ska bli utsatt för näthat om hon får ett eget konto. Har ni tips och råd?

Friends svarar

Hej och tack för din fråga!

Som förälder vill man skydda sitt barn på alla sätt man kan, detta är inget konstigt. Och din dotter ska vara glad att hon har en så engagerad mamma som dig. Här kommer några tips som jag tänker kan vara viktiga för både dig och din dotter. Jag tycker att din dotter ska få ett TikTok-konto, men inte helt utan förbehåll. Gå igenom inställningar tillsammans med din dotter och gör kontot privat. Bestäm att ni tillsammans ska godkänna de som följa din dotters konto.

Visa att du som förälder är nyfiken på vad din dotter gör på TikTok, fråga henne om hon kan lära dig hur det funkar. Låt din dotter få vara expert. Fråga henne vad som händer i hennes nätbubbla just nu, kanske kan du berätta om något du har sett eller läst i din nätbubbla.

Kom ihåg att det sällan lönar sig att kontrollera ditt barn, då kommer hon förmodligen dölja saker för dig. Prata öppet istället om saker som kan hända på nätet, förbered ditt barn. Fråga henne vad hon gör om hon ser en elak kommentar, vad skulle hon göra om hon själv blir utsatt för näthat? På så sätt får du veta hennes strategier och du kan ge henne fler om du så önskar.

Lycka till!

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Vad kan jag göra åt att min son blir mobbad i skolan?

Min son är 10 år. Ända sedan skolstarten har han haft problem med att ett gäng pojkar i klassen kränker honom i perioder. Jag har tagit upp detta med lärarna flera gånger och frågat om han kan byta klass. Men nu sade läraren att det är fullt i den klassen som min son skulle behöva byta till. Jag undrar vad jag har möjlighet att göra? Finns det några metoder för att trycka på ett byte av klass eller annan åtgärd? Ska jag begära

Fråga

Vår dotter blir utsatt för sexuella trakasserier

Min dotter, Juni 7 år, blir utsatt för sexuella trakasserier i skolan. Killarna i klassen drar in henne på toaletten, kallar henne för hora och drar ner hennes byxor på rasten. Jag tycker inte riktigt att skolan tar detta på allvar. Skolan säger att killarna kommer växa ifrån detta. Vad ska jag göra?

Fråga

Vår dotter mobbar sina vänner

Vi har fått veta att vårt barn inte alltid är så snäll i skolan. Hon säger elaka saker till sina vänner och låtar inte alla vara med. Hur ska vi prata med vårt barn?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här