Hur ska jag tänka kring TikTok och min 9-åring?

Fråga

Min dotter fyller snart 9 år och hennes största önskan är att få ett TikTok konto. Hur ska jag tänka kring detta? Jag är så rädd att hon ska bli utsatt för näthat om hon får ett eget konto. Har ni tips och råd?

Friends svarar

Hej och tack för din fråga!

Som förälder vill man skydda sitt barn på alla sätt man kan, detta är inget konstigt. Och din dotter ska vara glad att hon har en så engagerad mamma som dig. Här kommer några tips som jag tänker kan vara viktiga för både dig och din dotter. Jag tycker att din dotter ska få ett TikTok-konto, men inte helt utan förbehåll. Gå igenom inställningar tillsammans med din dotter och gör kontot privat. Bestäm att ni tillsammans ska godkänna de som följa din dotters konto.

Visa att du som förälder är nyfiken på vad din dotter gör på TikTok, fråga henne om hon kan lära dig hur det funkar. Låt din dotter få vara expert. Fråga henne vad som händer i hennes nätbubbla just nu, kanske kan du berätta om något du har sett eller läst i din nätbubbla.

Kom ihåg att det sällan lönar sig att kontrollera ditt barn, då kommer hon förmodligen dölja saker för dig. Prata öppet istället om saker som kan hända på nätet, förbered ditt barn. Fråga henne vad hon gör om hon ser en elak kommentar, vad skulle hon göra om hon själv blir utsatt för näthat? På så sätt får du veta hennes strategier och du kan ge henne fler om du så önskar.

Lycka till!

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Vår son blir utsatt för transfobi

Mitt barn är född flicka (Tina) men ser sig som pojke (Theo). Hens lärare vägrar använda sig av namnet Theo. Eleverna i klassen skrattar åt Theo och viskar bakom hans rygg. Mitt hjärta går sönder. Vad har vi som föräldrar för rätt att kräva? Hur ska Theo känna sig trygg i skolan?

Fråga

Sexuella trakasserier pågår i klassen

Vår dotter som är 13 år har berättat för oss att killarna i hennes klass har en tävling. Tävlingen går ut på att tafsa på så många tjejer som möjligt. Beroende på var de tafsar så får de olika poäng. Vår dotter vågar inte gå till skolan. Vad ska vi göra?

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här