Tips

Agera mot homofobi och transfobi

När du och ditt barn ska agera mot homofobisk och transfobisk mobbning är det viktigt att läsa på och använda dig av dina privilegier. Här får du som förälder tips på hur du och ditt barn kan agera mot homofobisk och transfobisk mobbning.

Så kan du agera mot homofobi och transfobi

Använd dina privilegier

Privilegier är de förmåner du har beroende på hur nära den rådande normen du är. Exempelvis har en vit heterosexuell kille utan synliga funktionsnedsättningar fler privilegier än en svart transtjej. Människor med privilegier har makt över andra. De tänker sällan på sina privilegier för att de är osynliga. Om du har privilegier kan du använda dessa för att alltid agera för barns bästa. Om du är exempelvis en vit heterosexuell person kan du använda din röst för att stötta och stärka transpersoner. Lyssna och lär av människor som befinner sig utanför den rådande normen.

Läs på

Är du förälder och har aningar om att ditt barn funderar över sin könsidentitet eller sexuella läggning? Om du inte har så mycket erfarenhet av dessa frågor är det viktigt att du skaffar information och kunskap om vad det innebär att exempelvis vara transperson eller pansexuell.

Alliera dig

Kämpa tillsammans och alliera dig med andra föräldrar och vuxna. Tillåt dig att få bli arg. Lägg märke till, och ifrågasätt, homofobi och transfobi.

Höj din röst

Om du hör någon fråga ett barn som identifierar sig som transperson: ”Vad är du egentligen, tjej eller kille?” Svara då: ”Varför måste du veta det?” eller ”Skulle du vilja att någon frågar dig det gång på gång?”

Ge plats

Homo- och bisexuella och transpersoner blir ofta tystade, avbrutna och åsidosatta. Ge plats och talutrymme till alla barn, så att de får göra sin röst hörd.

Läs också våra tips om vad alla vuxna kan göra för att stoppa mobbning.