Guide

Guide för att prata med ditt barn om nätet

På alla ställen där människor finns och där sociala relationer är i fokus kan kränkningar ske, så även på nätet. Det är viktigt att vi pratar med barn och unga om detta i förebyggande syfte. Här guidar vi dig att ta snacket om nätet.

Vi guidar dig att ta snacket

Känner du att du inte vet tillräckligt mycket om olika sociala medier eller de populäraste spelen? Vi behöver inte vara experter på nätet, det viktiga är att vi pratar om saker och visar att vi är intresserade.

I denna guide vill vi hjälpa dig att påbörja detta samtal och går här igenom:

Guide för att prata med ditt barn om nätet

Det vardagliga samtalet

Det vardagliga samtalet

Brukar du prata med ditt barn om nätet?

Vad bra! Fortsätt prata med ditt barn om hens upplevelser på nätet i vardagen. Då blir det också lättare för barnet att berätta om något har hänt.

Prata med ditt barn. Om du pratar med ditt barn om hens upplevelser på nätet i vardagen blir det också lättare för barnet att berätta om något har hänt.

Visa intresse och ställ frågor

På alla ställen där människor finns och där sociala relationer är i fokus kan kränkningar ske, så även på nätet. Det är viktigt att vi pratar med barn och unga om detta i förebyggande syfte.

Nätet är en plats som ständigt förändras och det kan som vuxen kännas svårt att hänga med i allt som sker. Det kan lätt uppstå konflikter om olika appar eller spel. Trots detta är det viktigt att engagera sig i vad barn och unga gör på nätet. Ett bra sätt att närma sig ditt barn är att mötas i gemensamma aktiviteter. Be ditt barn visa sitt favoritspel och be att få testa själv, eller så kanske ni kan spela tillsammans ibland.

Gör det till en vana att ställa frågor och visa intresse för ditt barns liv på nätet. Det allra viktigaste du som vuxen kan göra för att förebygga kränkningar på nätet är att skapa en trygg relation med ditt barn, så att hen känner sig trygg att komma till dig om någonting händer. Kanske vill ditt barn inte prata när du vill. Du behöver vara lyhörd för när barnet vill berätta.

Frågor som du kan ställa till ditt barn i förebyggande syfte:

 • Berätta något roligt som du har sett eller gjort på nätet idag?
 • Kan du visa mig hur den här appen fungerar?
 • Om du ser att någon skriver en taskig kommentar till någon annan, vad gör du då?
 • Om någon skulle skriva en taskig kommentar till dig, vad gör du då?

Här hittar du fler tips om hur du kan prata med ditt barn om mobbning

Guide för att prata med ditt barn om nätet

Prata om risker

Prata om risker

Vi kommer inte kunna skydda våra barn från alla risker på nätet. Men vi måste göra vårt bästa för att ge dem kunskap, verktyg och strategier så att de känner sig trygga på nätet. Det är viktigt att du som förälder är närvarande i ditt barns digitala liv och regelbundet pratar om nätet.

Prata med ditt barn om att tänka efter innan hen skriver eller delar något på nätet. Kan någon bli ledsen av det du skriver eller delar? Prata också om vikten av att vara källkritisk. Vem är det som skriver och varför? På nätet är det enkelt att utge sig för att vara någon annan.

Du kan prata med barn om risker på nätet från 4-5-årsåldern. Tänk på att prata både om risker som finns på nätet, men även om positiva aspekter.

Påminn också ditt barn om att det alltid är okej att säga nej om någonting känns fel. Ditt barn behöver inte göra som någon annan säger om det inte känns bra. Det är inte barnets fel om något obehagligt har hänt. Om du tycker att barnet gått för långt, prata istället om hur ni kan undvika att det händer igen.

Frågor som du kan använda dig av:

 • Om du ser något läskigt på nätet – vad gör du då?
 • Vad skulle du göra om en kompis sa att hen sett något otäckt på nätet?
 • Vad kan du göra om du får ett meddelande som är otäckt, där det står att något dåligt kommer att hända om du inte gör som det står?

Guide för att prata med ditt barn om nätet

När något har hänt

När något har hänt

Det viktigaste du kan göra när ditt barn har blivit utsatt för mobbning och kränkningar på nätet är att behålla lugnet, lyssna och låta barnet berätta om händelsen. Stötta ditt barn och förklara att det inte är barnets fel att hen har blivit utsatt. Bekräfta ditt barn och betona att det är modigt av hen att berätta även om det är jobbigt och kanske svårt.

Ibland kan barn känna skuld när någonting har hänt på nätet. När det händer något som känns otäckt eller jobbigt kan barnet känna sig dum och ge sig själv skulden för det som har hänt. Om barnet redan är oroligt och känner skuld blir det inte bättre om du blir arg. Fokusera istället på lösningar och prata om hur ni kan undvika att det händer igen.

Om det är ditt barn som har utsatt någon på nätet är det viktigt att komma ihåg att det inte är barnet som är fel, utan barnets handlingar. Det är viktigt att skilja på sak och person. Det viktiga är att lära sig av misstagen och prata om vad barnet kan göra för att se till att det inte händer igen. Att straffa genom att stänga av nätet eller ta ifrån barnet mobilen kan verka passande, men innebär också att barnet stängs av från vänner och trygga sammanhang på nätet. Det är kanske inte rätt väg att gå om barnet redan mår dåligt.

Frågor som du kan använda dig av:

 • Kan du berätta vad som hände från början?
 • Vad kände du när detta hände?
 • Har du förslag på lösningar och hur du kan agera nästa gång en liknande situation uppstår?

Tips när något har hänt

Spara bevis

Dokumentera om möjligt vad som hänt genom att ta skärmdumpar och spara bilder, meddelanden och webbadresser innan du tar bort dem. Det kan vara värdefullt i händelse av en utredning.

Kolla upp säkerhets- och integritetsfunktioner i appar

 • Finns det möjlighet att blockera oönskade kontakter?
 • Går det att rapportera olämpligt innehåll eller trakasserier i appen eller i spelet?
 • Går det att välja striktare integritetsinställningar?

Kom ihåg: Lagen gäller även på nätet

Om du tror att barnet har blivit utsatt för ett brott, eller om ditt barn har blivit vittne till något brottsligt är det viktigt att ta kontakt med polisen.

Här kan du läsa mer om vad som är olagligt på nätet