Guide

Så pratar du om nätet

Här guidar vi dig att ta snacket om nätet. På alla ställen där människor finns och där sociala relationer är i fokus kan kränkningar ske, så även på nätet. Det är viktigt att vi pratar med barn och unga om detta i förebyggande syfte.

Vi guidar dig att ta snacket

Känner du att du inte vet tillräckligt mycket om olika sociala medier eller de populäraste spelen? Vi behöver inte vara experter på nätet, det viktiga är att vi pratar om saker och visar att vi är intresserade.

I denna guide vill vi hjälpa dig att påbörja detta samtal och går här igenom:

Så pratar du om nätet

Det vardagliga samtalet

Det vardagliga samtalet

Brukar du prata med ditt barn om nätet?

Vad bra! Fortsätt prata med ditt barn om hens upplevelser på nätet i vardagen. Då blir det också lättare för barnet att berätta om något har hänt.

Prata med ditt barn. Om du pratar med ditt barn om hens upplevelser på nätet i vardagen blir det också lättare för barnet att berätta om något har hänt.

Visa intresse och ställ frågor

På alla ställen där människor finns och där sociala relationer är i fokus kan kränkningar ske, så även på nätet. Det är viktigt att vi pratar med barn och unga om detta i förebyggande syfte.

Gör det till en vana att ställa frågor och visa intresse för ditt barns liv på nätet. Det allra viktigaste du som vuxen kan göra för att förebygga kränkningar på nätet är att skapa en trygg relation med ditt barn, så att hen känner sig trygg att komma till dig om någonting händer. Kanske vill ditt barn inte prata när du vill. Du behöver vara lyhörd för när barnet vill berätta.

Frågor som du kan ställa till ditt barn i förebyggande syfte:

  • Vill du berätta något roligt som du har sett eller gjort på nätet idag?
  • Kan du visa mig hur den här appen fungerar?
  • Om du ser att någon skriver en taskig kommentar till någon annan, vad gör du då?
  • Om någon skulle skriva en taskig kommentar till dig, vad gör du då?

Så pratar du om nätet

Prata om risker

Prata om risker

Vi kommer inte kunna skydda våra barn från alla risker på nätet. Men vi måste göra vårt bästa för att ge dem kunskap, verktyg och strategier så att de känner sig trygga på nätet. Det är viktigt att du som förälder är närvarande i ditt barns digitala liv och regelbundet pratar om nätet.

Prata med ditt barn om att tänka efter innan hen skriver eller delar något på nätet. Kan någon bli ledsen av det du skriver eller delar? Prata också om vikten av att vara källkritisk. Vem är det som skriver och varför? På nätet är det enkelt att utge sig för att vara någon annan.

Du kan prata med barn om risker på nätet från 4-5-årsåldern. Tänk på att prata både om risker som finns på nätet, men även om positiva aspekter.

Påminn också ditt barn om att det alltid är okej att säga nej om någonting känns fel. Ditt barn behöver inte göra som någon annan säger om det inte känns bra.

Frågor som du kan använda dig av:

  • Om du ser något läskigt på nätet – vad gör du då?
  • Vad skulle du göra om en kompis sa att hen sett något otäckt på nätet?
  • Vad kan du göra om du får ett meddelande som är otäckt, där det står att något dåligt kommer att hända om du inte gör som det står?

Så pratar du om nätet

När något har hänt

När något har hänt

Det viktigaste du kan göra när ditt barn har blivit utsatt för mobbning och kränkningar på nätet är att lyssna och låta barnet berätta om händelsen. Stötta ditt barn och förklara att det inte är barnets fel att hen har blivit utsatt.

Ibland kan barn känna skuld när någonting har hänt på nätet. När det händer något som känns otäckt eller jobbigt kan barnet känna sig dum och ge sig själv skulden för det som har hänt. Om barnet redan är oroligt och känner skuld blir det inte bättre om du blir arg. Fokusera istället på lösningar och prata om hur ni kan undvika att det händer igen.

Frågor som du kan använda dig av:

  • Kan du berätta vad som hände från början?
  • Vad kände du när detta hände?
  • Har du förslag på lösningar och hur du kan agera nästa gång en liknande situation uppstår?