Kunskapsbanken

Vad är olagligt på nätet?

Det som är olagligt utanför nätet är oftast även olagligt på nätet. Om ett brott sker på nätet, i sociala medier i onlinespel bör det polisanmälas. Här kan du läsa mer om vad som är olaligt på nätet.

Hitta på sidan

Olagligt på nätet

Nätet är inget laglöst land, vilket innebär att du inte kan eller får göra vissa saker. Du kan som regel utgå från att om något är olagligt utanför nätet, är det förmodligen även olagligt på nätet. Brott som sker på nätet kan exempelvis leda till skadestånd eller fängelsestraff om det är riktigt grovt.

Här är några saker som är olagliga på nätet:

  • Ingen får skapa ett konto i ditt barns namn.
  • Ingen får fotografera eller filma ditt barn i ett omklädningsrum eller liknande utrymme.
  • Ingen får sprida bilder på ditt barn mot hens vilja.
  • Ingen får hota om att skada ditt barn.
  • Ingen får sprida falska rykten om ditt barn.
  • Ingen får skicka oönskade bilder av sexuell karaktär till ditt barn.

Vilka av dessa exempel tror du är olagliga på nätet?

  • Alex upptäcker att någon har startat ett nytt Instagramkonto i hans namn.

  • På Aydas skola brukar eleverna filma varandra i smyg i omklädningsrummet.

  • Rafaela lägger ut en film på TikTok där hon berättar vilka som är hennes bästisar i klassen. Hon nämner alla tjejer utom en.

  • Sixten får ett sms från en kompis där det står att hen ska slå Sixten om han inte köper smuggelsprit till helgens fest.

Här ser du rätt svar. Alla exempel som är olagliga på nätet är markerade med en grön bock.

Här ser du rätt svar. Alla exempel som är olagliga på nätet är markerade med en grön bock.

Om ett brott har skett på nätet

Anmäla till polisen

När något brottsligt har skett på nätet bör detta polisanmälas. Att göra en polisanmälan är att stå upp för sitt barn och visa att det som har hänt är fel.

Du anmäler till polisen genom att ringa 114 14 och berättar vad som hänt. Du kan även gå till en polisstation och göra din anmälan på plats. För att polisen ska kunna göra en bra utredning behöver de bevis. Försök spara alla konversationer och bilder.

Ibland lägger polisen ner anmälan. De har då gjort bedömningen att de inte kommer vidare med de bevis som finns. Kanske är händelsen inte ett brott, men självklart kan det ha varit jobbigt och kränkande för ditt barn. Även om anmälan läggs ner så var det inte meningslöst att anmäla. Ärenden som läggs ner kan tas upp igen, och då är alla gamla anmälningar superviktiga.

Här berättar Ola, som är pressekreterare på Polismyndigheten, om vad som kan polisanmälas och vad som händer efter en polisanmälan.

Information om att anmäla ett brott hittar du på polisen.se

Anmäla på sociala medier

När nätmobbning och näthat sker på sociala medier, så som Snapchat, TikTok och Instagram, bör detta även anmälas till den plattformen. Detta görs ofta genom att klicka på de tre punkterna som oftast finns i högra hörnet. Eller genom att gå till inställningar och klicka på anmäla eller rapportera.

Om ditt barn tycker det är svårt eller jobbigt att göra dessa anmälningar är det viktigt att du som förälder eller vuxen finns med som stöd.

Anmäla i spel

I nästan alla digitala spel kan ditt barn anmäla kränkande beteende eller innehåll som bryter mot spelets regler. I många spel finns möjligheten att direkt anmäla en spelare som kränker eller mobbar. Detta görs genom att skicka in en rapport eller genom att kontakta spelets administratör. När en anmälan har gjorts granskas den av spelets moderatorer och de avgör om personen har brutit mot spelets regler. Det vanliga är att den som gör en anmälan är anonym.