Kunskapsbanken

Hur kan jag stötta mitt barn?​

Det är viktigt att validera barns känslor och upplevelser samtidigt som de stärks och får hjälp med att se saker ur nya perspektiv. Här får du tips för att stötta ditt barn.

Hitta på sidan

Lyssna och förtydliga att det inte är ditt barns fel

Lyssna för att förstå vad det är barnet går igenom. Ta situationen på allvar utan att överdriva. Låt ditt barn sätta ord på sina känslor och upplevelser. Var tydlig med att mobbning och kränkningar aldrig är okej och att det som hänt inte är hens fel – det är alltid den eller de som utsätter som gör fel. Förklara att det är okej att känna sig ledsen och sårad, men det kommer inte kännas så för alltid.

Var också tydlig med att du står på ditt barns sida och betona att situationen går att förändra. Ditt barn ska inte behöva ändra på sig för att bli accepterad eller väl behandlad.

Ge ditt barn strategier

När ditt barn har berättat om sina upplevelser, hjälp barnet att skifta perspektiv. Barns förklaringsmodell är oftast att de ser sig själva som problemet, att de blir utsatta för att det är något fel på dem. Hjälp ditt barn att hitta konkreta sätt att tackla det på nästa gång något liknande sker. Det kan till exempel vara att blockera eller anmäla kränkande innehåll på nätet, säga ifrån om hen vågar och att berätta för en vuxen eller en kompis.

Gör roliga saker tillsammans med ditt barn

Barn som blir mobbade kan också få fysiska besvär som ont i huvudet eller magen, de kan ha svårt att koncentrera sig i skolan, äta sämre och kanske sova för lite.

Hjälp ditt barn att ha en normal dygnsrytm, äta ordentligt och röra på sig. Du kan också göra saker tillsamman med ditt barn som hen tycker om och som ger energi, exempelvis baka, ta en promenad eller se en film tillsammans.

Stärk barnets självbild och identitet

Ett barns självbild formas av hur hen blir behandlad av andra människor. Att bli mobbad påverkar både barnets identitet och självbild. Stärk ditt barn genom att påminna hen om alla bra egenskaper hen har. Med en stärkt självkänsla kan det vara lättare att stå emot dem som beter sig dåligt.

Hjälp ditt barn att säga ifrån

Det är alltid vuxnas ansvar att agera mot och sätta stopp för mobbning. Samtidigt som vuxna arbetar för att stoppa mobbningen kan du hjälpa ditt barn att stärka sin självkänsla. Att våga säga ifrån när någon är taskig mot en själv eller mot någon annan kan vara väldigt svårt. För att ge ditt barn bättre självkänsla i olika situationer kan det vara bra att öva på att säga ifrån.

Tips på hur ditt barn kan öva på att säga ifrån:

  1. Be ditt barn fundera ut en situation där hen inte vågade säga ifrån. Det kan exempelvis vara när en kompis skrattade åt någon annan i klassrummet eller när en klasskompis sa något taskigt till ditt barn.
  2. Be ditt barn skriva ner eller berätta vad klasskompisen brukar säga.
  3. Fråga ditt barn vad hen skulle vilja svara, men inte vågade. Skriv ner svaret.
  4. Låt barnet läsa högt för sig själv det hen skulle vilja svara om detta händer igen.
  5. Ni kan öva på situationen hemma och ditt barn kan öva på att säga ifrån till dig som förälder eller till ett syskon.
  6. Nästa gång situationen uppstår vågar förhoppningsvis barnet säga det som ni har övat på. Efteråt kan det kännas bättre och barnets självkänsla stärks, då ditt barn vågade säga ifrån.