Kunskapsbanken för barn och unga

Jag känner mig ensam och utanför

Att känna sig ensam och utanför kan vara jobbigt om den inte är självvald. Vuxna har en skyldighet att hjälpa dig om du inte vill vara ensam. Vi på Friends brukar skilja mellan ensamhet och ofrivillig ensamhet, här kan du läsa mer om vad som är vad.

Illustration: ett ensamt barn sitter i skogen
Sidan riktar sig till barn och unga

Friends ungdomsråd delar sina erfarenheter om ensamhet och utanförskap

Att vara ensam har gjort att jag känt mig annorlunda. Som att hela tiden vara på utsidan och se in på vad andra gör, istället för att vara en del av det.


Vad är ensamhet för dig?

  • Att kunna få varva ner och ta det lugnt

  • Att inte ha någon att dela tankar och funderingar med

  • Att inte ha någon att umgås med i skolan eller på fritiden

  • Att vara omgiven av människor och ändå känna mig ensam

  • Att ingen förstår mig eller känner som jag

Ibland kan det vara skönt att få dra sig undan och få vara för sig själv. Men att inte ha några vänner och att känna ensamhet som du inte valt själv är något annat. Vi på Friends kallar ensamhet som inte är självvald för ofrivillig ensamhet. Om du inte vill vara ensam och känner dig utanför i skolan, på träningen eller på nätet så ska vuxna hjälpa dig. Du kan berätta för en vuxen i skolan, en tränare eller någon annan vuxen som du är trygg med och litar på.

Ibland kan det vara skönt att få dra sig undan och få vara för sig själv. Men att inte ha några vänner och att känna ensamhet som du inte valt själv är något annat. Vi på Friends kallar ensamhet som inte är självvald för ofrivillig ensamhet. Om du inte vill vara ensam och känner dig utanför i skolan, på träningen eller på nätet så ska vuxna hjälpa dig. Du kan berätta för en vuxen i skolan, en tränare eller någon annan vuxen som du är trygg med och litar på.

Om ofrivillig ensamhet

Att känna sig ensam är något det sällan pratas om. Flera barn och unga som kontaktar Friends säger att orsaken till deras utsatthet är att de känner sig utanför och ensamma i skolan och på fritiden. Det är vanligt att tro att ingen annan än en själv upplever ensamhet. Vi på Friends vet att det inte är så.

Det är viktigt att våga berätta om sin upplevelse av att vara utanför. Det är många som bär på erfarenheter av att det inte är någon som pratar med en i skolan eller på träningen, eller att inte bli inbjuden i kompisforum på nätet.

Var femte barn känner sig ensam på sin idrottsaktivitet på fritiden

Det betyder att fem barn känner sig ensamma i ett lag eller en träningsgrupp med 25 barn. Ofrivillig ensamhet påverkar trygghet och gemenskap. Läs mer i vår idrottsundersökning.

Adrian Macéus berättar

Friends ambassadör Adrian berättar om sina erfarenheter av ensamhet och mobbning och hur det blev bättre.

Vad kan jag göra om jag känner mig ensam?

Blir du utfryst och känner dig utanför på grund av att andra elever aktivt utesluter dig? Det är inte okej och det kan leda till mobbning. Skolan har ansvar för att alla elever är trygga och mår bra i skolan. Ingen elev ska behöva uppleva ofrivillig ensamhet varken på lektioner, raster, nätet eller på fritiden. Du har rätt att må bra och du ska inte behöva vara ensam om du inte vill det.

En av medlemmarna i Friends ungdomsråd har erfarenhet av ofrivillig ensamhet under mellanstadietiden, då hen flyttade och började i en ny skola och klass. Hen vill ge detta tips:

“Jag har aldrig riktigt pratat med mina föräldrar om att jag varit ensam i skolan och klassen. Jag har alltid känt att jag inte vill att dom ska bli ledsna för min skull. Idag tänker jag inte så, för jag vet hur viktigt det är för dom att veta hur jag mår och vad som händer i skolan. Det är deras jobb att se till att vi kan må så bra som möjligt.”

Berätta om din ensamhet

Att berätta för någon om sin utsatthet kan kännas läskigt. Många barn och unga kan känna skam för sin ensamhet och kan vara rädda för att inte bli tagna på allvar om de berättar. Kom ihåg, det är viktigt att någon i din omgivning får reda på hur det står till. Berätta för en vuxen i skolan, en tränare eller någon annan vuxen som du är trygg med och litar på. Om det skulle kännas svårt att prata kan du skriva ner det som du vill berätta och ge till personen.

Här kan du läsa mer om hur du kan berätta för en vuxen.

Tre tips på saker för att inkludera fler:

  1. Säg ”hej!” Ett hej kan betyda mer än vad du tror.
  2. Inkludera fler! Fråga gärna om fler vill vara med på rasten, på fritidsaktiviteten eller i chattgrupper på nätet.
  3. Om du ser eller märker att andra elever ofta är ensamma – berätta alltid det för en vuxen. De vuxna har ansvar att se till att alla elever blir sedda och hörda.

Det är aldrig nån som vill vara med mig på rasterna eller på helgen.


Behöver du stöd?

Du kan kontakta Friends med alla dina frågor som handlar om mobbning, ensamhet, rasism, skolans ansvar med mera.

Läs mer om råd och stöd