Kunskapsbanken

Jag blir mobbad

Mobbning är aldrig okej och om du blir mobbad är det vuxnas skyldighet att hjälpa dig. Försök därför prata med en vuxen i din närhet om din utsatthet. Här ger vi dig som är mobbad stöd samt tips på hur du kan säga ifrån.

Illustration: Ledsen flicka med en boll

Hitta på sidan

Mobbning är aldrig okej

Mobbning är alltid fel, oavsett om det sker i skolan, på fritiden eller på nätet. Kanske tänker du att det är fel på dig och att du måste ändra dig för att mobbningen ska sluta. Många barn som blir mobbade känner sig ensamma och utanför. Det är också vanligt att ha ont i magen och att inte vilja gå till skolan. Kanske skäms du över att vara mobbad och därför inte vågar berätta för någon om hur du mår.

Om du känner igen dig i något av detta så är det inget konstigt, du är inte ensam om att känna så. Men du ska inte behöva känna så. Du har rätt att vara den du är och du ska inte behöva ändra dig. Du förtjänar inte att bli mobbad.

Här kan du läsa andras berättelser.

Har du berättat för någon att du blir mobbad?

Vad modigt att du har berättat. Det är inte alltid så lätt att berätta för en vuxen, det kräver stort mod. Men att behålla jobbiga erfarenheter för sig själv kan skapa stress, ångest och dålig självkänsla. Kom ihåg att alla vuxna är skyldiga att hjälpa dig.

Det kräver mod att berätta. Det är inte lätt att berätta för en vuxen, det kräver stort mod. Men att behålla jobbiga erfarenheter för sig själv kan skapa stress, ångest och dålig självkänsla. Prata med en vuxen i din närhet som du litar på. Kom ihåg att alla vuxna är skyldiga att hjälpa dig. Här finns tips på hur du kan berätta för en vuxen. Du kan också kontakta Friends råd och stöd.

Råd till dig som är utsatt för mobbning

 • Kom ihåg att du inte har gjort något fel, det är den eller de som mobbar dig som gör fel.
 • Berätta för en vuxen att du blir mobbad. Det kan vara en förälder, en lärare, en släkting, din tränare eller någon annan som du litar på.
 • Ta hjälp av en vän. Kanske kan ni tillsammans berätta för en vuxen vad du har varit med om.
 • Kom ihåg att alla situationer går att förändra, även denna.

Vad brukar du göra för att må bättre?

 • Titta på en film eller lyssna på musik

 • Skriva ner vad du känner och tänker

 • Gå en promenad eller träna

 • Laga mat eller baka

 • Jag brukar göra något annat

Det kan vara skönt att göra saker som du tycker om och mår bra av. Exempelvis läsa en bok, träna, lyssna på en podd eller spela på datorn eller telefonen. Du kan även testa att skriva ner allt som är bra med dig. Exempelvis att du är bra på matte, lagar god mat, bra på pingis eller är hjälpsam och bryr dig om din familj. Fyll på listan när du kommer på fler saker och läs listan varje dag.

Det kan vara skönt att göra saker som du tycker om och mår bra av. Exempelvis läsa en bok, träna, lyssna på en podd eller spela på datorn eller telefonen. Du kan även testa att skriva ner allt som är bra med dig. Exempelvis att du är bra på matte, lagar god mat, bra på pingis eller är hjälpsam och bryr dig om din familj. Fyll på listan när du kommer på fler saker och läs listan varje dag.

Öva på att våga säga ifrån

Det är alltid vuxnas ansvar att stoppa mobbning. Samtidigt som vuxna arbetar för att stoppa mobbningen kan du öva på att säga ifrån. Att våga säga ifrån när någon är taskig mot en själv kan vara väldigt svårt, men det kan också vara stärkande för dig som person.

Tips på hur du kan öva på att säga ifrån:

 1. Fundera ut en situation där du inte vågade säga ifrån. Det kan exempelvis vara när en klasskompis skrattade åt något du sa i klassrummet eller när en klasskompis sa något taskigt till dig.
 2. Skriva ner vad klasskompisen brukar säga.
 3. Vad skulle du vilja svara, men kanske inte har vågat? Skriv ner svaret.
 4. Läsa högt för dig själv vad du skulle vilja svara om detta händer igen.
 5. Öva på situationen hemma. Kanske kan du öva på att säga ifrån till en förälder eller till ett syskon.
 6. Nästa gång situationen uppstår vågar du förhoppningsvis säga det som du har övat på. Efteråt kan det kännas bättre och du får en starkare självkänsla.

pedagog i skolan undervisar elever

Skolans ansvar

Skolan måste hjälpa dig om du är mobbad i skolan. De kan aldrig ställa krav på att du ska bevisa att du blir mobbad. Om du upplever att du är mobbad måste skolan agera och ta reda på mer om vad som har hänt.

Det här ska vuxna i skolan göra när de får reda på att du är utsatt för mobbning i skolan:

 • Ta reda på vad som har hänt, det kallas att utreda situationen. Det kan göras på lite olika sätt, ofta brukar skolor vilja prata med dig och den eller de som utsätter dig.
 • Arbeta för att stoppa mobbningen och lyssna på om du har förslag på lösningar.
 • Arbeta för att det som har hänt inte ska hända igen.

Här kan du läsa mer om vad skolan måste göra när någon blir mobbad.

en idrottsledare sitter på en gräsplan med barn som tränar fotboll.

Föreningars ansvar

Din förening, till exempel om du idrottar eller går på någon annan fritidsaktivitet, ska arbeta för att du och andra unga känner glädje och trygghet i föreningen, och för att ingen ska utsättas för mobbning.

Om du eller någon annan blir utsatt för mobbning i föreningen ska din ledare alltid agera och se till att kränkningarna och mobbningen stoppas. Om föreningen får veta att du eller någon annan blir utsatt för mobbning ska de ta reda på mer om vad det är som har hänt och ta fram en plan för att mobbningen ska få ett stopp.

Här kan du läsa mer om vad föreningar ska göra när någon blir mobbad.

Behöver du stöd?

Du kan kontakta Friends med alla dina frågor som handlar om mobbning, ensamhet, rasism, skolans ansvar med mera.

Läs mer om råd och stöd