Skolan menar att min son är känslig och inte alls blir mobbad

Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Fråga Friends Skolan menar att min son är känslig och inte alls blir mobbad

Fråga

Min son på 8 år blir mobbad i skolan. När vi tar upp det med skolan säger de att han är väldigt känslig och tar väldigt lätt åt sig. De menar att han tar åt sig för saker som andra barn inte påverkas av. Skolan säger att de inte kan göra något utan menar att vår son måste ”tuffa” till sig. Vad ska vi göra?

Friends svarar

Hej!

Vad tråkigt att läsa att skolan inte tar sitt ansvar och inte tar situationen på allvar. Alla barn har rätt att uttrycka sin personlighet och vara precis som hen vill. Om er son känner sig utsatt så är det hans känsla och upplevelse och den måste tas på allvar. Det känns orimligt att säga att någon är känslig och tar åt sig för lätt, vi är alla olika. Skolan har ett ansvar att se till att alla barn känner sig trygga i skolan och att inget barn blir utsatt för mobbning. Det är aldrig den som känner sig utsatt som ska ändra på sig.

Jag tycker att ni återigen ska ta kontakt med skolan och fråga hur de tänker jobba för att er son ska känna sig trygg i skolan. Om detta inte leder någon vart rekommenderar jag er att vända er till skolans huvudman (skolchef för kommunal skola eller ledningen för friskolan).

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans.

Min son har en kompis som kan vara lite taskig. När det bara är de två funkar det ganska bra, även om han ibland har en nedlåtande attityd även då. Men värst blir det när de är fler som leker. Ofta räcker det att de är tre för att han ska börja vara taskig och då oftast börjar han att reta vår son och får med sig de andra. Det här händer både i skolan (de går i samma klass) och hemma. Skolan är medvetna om hans beteende och

Fråga

Ryktesspridning på Snapchat

Min dotter var under sommarlovet tillsammans med en kille från sin skola. De har nu gjort slut, men killen blev väldigt sur över detta. Han sprider rykten om min dotter, kallar henne för hora och har även delat bilder på snapchat. Borde vi göra en polisanmälan på detta?

Fråga

Vår son blir utsatt för transfobi

Mitt barn är född flicka (Tina) men ser sig som pojke (Theo). Hens lärare vägrar använda sig av namnet Theo. Eleverna i klassen skrattar åt Theo och viskar bakom hans rygg. Mitt hjärta går sönder. Vad har vi som föräldrar för rätt att kräva? Hur ska Theo känna sig trygg i skolan?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här