Skolan menar att min son är känslig och inte alls blir mobbad

Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Fråga Friends Skolan menar att min son är känslig och inte alls blir mobbad

Fråga

Min son på 8 år blir mobbad i skolan. När vi tar upp det med skolan säger de att han är väldigt känslig och tar väldigt lätt åt sig. De menar att han tar åt sig för saker som andra barn inte påverkas av. Skolan säger att de inte kan göra något utan menar att vår son måste ”tuffa” till sig. Vad ska vi göra?

Friends svarar

Hej!

Vad tråkigt att läsa att skolan inte tar sitt ansvar och inte tar situationen på allvar. Alla barn har rätt att uttrycka sin personlighet och vara precis som hen vill. Om er son känner sig utsatt så är det hans känsla och upplevelse och den måste tas på allvar. Det känns orimligt att säga att någon är känslig och tar åt sig för lätt, vi är alla olika. Skolan har ett ansvar att se till att alla barn känner sig trygga i skolan och att inget barn blir utsatt för mobbning. Det är aldrig den som känner sig utsatt som ska ändra på sig.

Jag tycker att ni återigen ska ta kontakt med skolan och fråga hur de tänker jobba för att er son ska känna sig trygg i skolan. Om detta inte leder någon vart rekommenderar jag er att vända er till skolans huvudman (skolchef för kommunal skola eller ledningen för friskolan).

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Vårt barn är utfryst i skolan

Vi skulle behöva få hjälp till vårt barn som är 12 år. Han har blivit utfryst i skolan sedan lågstadiet. Han har aldrig haft en nära vän. Han har ADD vilket gör att han har lite svårt med det sociala samspelet. Hur kan vi hjälpa vår son att hitta vänner? Finns det grupper där vi kan hitta vänner utanför skolan?

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Fråga

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är allt

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här