Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans

Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Fråga Friends Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans.

Fråga

Min son har en kompis som kan vara lite taskig. När det bara är de två funkar det ganska bra, även om han ibland har en nedlåtande attityd även då. Men värst blir det när de är fler som leker. Ofta räcker det att de är tre för att han ska börja vara taskig och då oftast börjar han att reta vår son och får med sig de andra. Det här händer både i skolan (de går i samma klass) och hemma. Skolan är medvetna om hans beteende och jobbar med det säger de. Vår son tycker ändå om att leka med honom ibland men det har varit perioder när han varit väldigt ledsen och då har han inte velat leka. Vi har uppmuntrat honom att leka med andra istället.

Till frågan: vi vill kunna säga nej när det här barnet knackar på och vill leka om det redan är en annan kompis här och leker eftersom det oftast inte funkar bra. Hur säger man det till det här barnet på ett bra sätt? Väldigt tacksam för svar.

Friends svarar

Hej!

Stort tack för din fråga.

Ibland kan det vara svårt för oss vuxna att förstå varför ens barn vill leka med andra barn, trots att en blir illa behandlad i kompisrelationen. Men om din son vill fortsätta att leka med det andra barnet – även när de är fler än bara de två – så behövs kanske vuxna finnas i deras närhet, för att uppfatta vad som sker i samspelet mellan barnen, och hjälpa till i relationerna och lek.

Du skriver att ni vill kunna säga nej när barnet kommer och knackar på och vill leka när andra barn redan är hemma hos er . Kanske ni kan säga följande: ”Idag går det inte eller idag passar det inte så bra, men ni kan gärna leka en annan dag”. Men det är då viktigt att du som vuxen håller detta och låter barnen leka en annan dag. (så till vida att er son vill leka med det andra barnet).

Lycka till!

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Min son vägrar att gå till skolan på grund av att han blir mobbad!

Vi har en son på 12 år som idag vägrade att gå till skolan. Först sa han att han hade magont, men sen kom det fram att han inte orkar gå dit för ingen vill vara med honom på rasterna. Han berättade även att några av killarna i klassen retar honom och säger taskiga saker. Jag kunde inte tvinga honom dit, för han bara grät och grät. Vad ska jag ta mig till?

Fråga

Vår dotter har problem i sitt kompisgäng

Vår dotter Vera som är 13 år umgås i ett stort tjejgäng. Vi har nu blivit kontaktade av en förälder till en av de andra tjejerna. De berättar att deras barn känner sig utanför och att de andra tjejerna inte är schyssta mot henne. Vi pratade direkt med Vera om detta, men hon säger att de försöker bjuda med den andra tjejen, men att hon alltid säger att hon inte kan. Vad ska vi göra för att hjälpa vår dotter i denna situation?

Fråga

Vår dotter mobbar sina vänner

Vi har fått veta att vårt barn inte alltid är så snäll i skolan. Hon säger elaka saker till sina vänner och låtar inte alla vara med. Hur ska vi prata med vårt barn?