Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans

Start Kunskapsbanken Föräldrar och närstående Fråga Friends Min sons kompis är inte schysst när de leker flera tillsammans

Fråga

Min son har en kompis som kan vara lite taskig. När det bara är de två funkar det ganska bra, även om han ibland har en nedlåtande attityd även då. Men värst blir det när de är fler som leker. Ofta räcker det att de är tre för att han ska börja vara taskig och då oftast börjar han att reta vår son och får med sig de andra. Det här händer både i skolan (de går i samma klass) och hemma. Skolan är medvetna om hans beteende och jobbar med det säger de. Vår son tycker ändå om att leka med honom ibland men det har varit perioder när han varit väldigt ledsen och då har han inte velat leka. Vi har uppmuntrat honom att leka med andra istället.

Till frågan: vi vill kunna säga nej när det här barnet knackar på och vill leka om det redan är en annan kompis här och leker eftersom det oftast inte funkar bra. Hur säger man det till det här barnet på ett bra sätt? Väldigt tacksam för svar.

Friends svarar

Hej!

Stort tack för din fråga.

Ibland kan det vara svårt för oss vuxna att förstå varför ens barn vill leka med andra barn, trots att en blir illa behandlad i kompisrelationen. Men om din son vill fortsätta att leka med det andra barnet – även när de är fler än bara de två – så behövs kanske vuxna finnas i deras närhet, för att uppfatta vad som sker i samspelet mellan barnen, och hjälpa till i relationerna och lek.

Du skriver att ni vill kunna säga nej när barnet kommer och knackar på och vill leka när andra barn redan är hemma hos er . Kanske ni kan säga följande: ”Idag går det inte eller idag passar det inte så bra, men ni kan gärna leka en annan dag”. Men det är då viktigt att du som vuxen håller detta och låter barnen leka en annan dag. (så till vida att er son vill leka med det andra barnet).

Lycka till!

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Vad kan jag göra åt att min son blir mobbad i skolan?

Min son är 10 år. Ända sedan skolstarten har han haft problem med att ett gäng pojkar i klassen kränker honom i perioder. Jag har tagit upp detta med lärarna flera gånger och frågat om han kan byta klass. Men nu sade läraren att det är fullt i den klassen som min son skulle behöva byta till. Jag undrar vad jag har möjlighet att göra? Finns det några metoder för att trycka på ett byte av klass eller annan åtgärd? Ska jag begära

Fråga

Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är allt

Fråga

De säger att vår son är ful för att han är brun

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?