Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Start Kunskapsbanken Barn och unga Fråga Friends Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Fråga

Jag är så ledsen och arg. Några tjejer i min klass håller på att snacka skit och sprider falska rykten om mig. Jag ser hur de viskar så fort jag kommer i korridoren eller om jag säger något i klassrummet. Jag känner mig så obekväm när vi ska ha gympa och måste byta om. De andra tjejerna är supersnygga och tränar en massa. Jag hatar min kropp och jag ser hur de viskar och ibland kommenterar de min kropp så att alla hör. Jag har försökt berätta för en lärare men hon sa att jag bara ska strunta i dom. Men hur gör man det?

Friends svarar

Hej!

Tack för ditt mejl. Jag blir väldigt illa berörd och ledsen när jag läser ditt mejl. Ingen har rätt att kommentera varken ditt utseende eller din kropp. Du har rätt att få vara den du är och se ut precis som du gör. Du har rätt att känna dig trygg i skolan. Jag tycker att din lärare har gjort fel som säger att du ska strunta i dina klasskompisars kommentarer. Som du skriver, hur gör man det? Det är inte lätt att strunta i det som sägs, när det gör ont. Dessutom har skolan en skyldighet att agera när de får kännedom om att en elev på skolan känner sig kränkt. Den skyldigheten innebär att de måste agera för att mobbningen stoppas. Mitt råd till dig är att berätta för en annan vuxen, kanske en förälder eller en annan lärare på din skola.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors

Fler frågor och svar

Fråga

Killarna i min klass skriver taskiga saker på Snapchat. Vet inte vad jag ska göra.

Jag har blivit hotad på Snapchat. Killarna i min klass skriver massa elaka saker hela tiden. Här är några exempel: en kille skrev att han hoppas att jag dör i cancer, de skriver att jag är ful, har fula kläder och att jag har haft sex med en kille i min klass. Det sista har verkligen inte hänt, de ljuger. Vad ska jag göra, jag vet inte hur länge till jag orkar?

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Fråga

Hur kan jag säga ifrån när folk är taskiga?

En kille i min klass blir ofta retad och kallad för taskiga saker. Jag skulle verkligen vilja säga till de som är taskiga. Men jag vet inte vad jag ska säga och jag är rädd för att de kommer börja vara taskiga mot mig om jag säger ifrån. Vad kan jag säga för att visa att jag tycker det är fel?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här