Min dotter har hamnat utanför sitt kompisgäng

Fråga

Min dotter, 17 år, är en social och glad tjej. Hon har varit med i ett kompisgäng under många år. Men nu har kompisarna börjat frysa ut min dotter. Hon blir inte inbjuden på fester eller när de hittar på saker, som bio eller går ut och fikar. Min dotter vill inte prata om det men jag märker att hon är ledsen, hon har uttryckt för mig att hon känner sig utanför och väldigt ensam. Hon säger att så här är det ibland, det är alltid någon som är utanför. Jag kan tillägga att en av tjejerna i gänget är väldigt dominant och de andra vågar inte riktigt säga ifrån. Hur kan jag stötta och hjälpa min dotter?

Friends svarar

Hej!

Tack för att du delar med dig av er situation. Det är alltid jobbigt att se sitt barn må dåligt. Att bli utesluten ut er en gemenskap väcker både känslor och tankar. Tankar som: ”är det något fel på mig?” eller ”vad har jag gjort?”. I nästan alla fall så handlar det inte om något utav detta, utan det handlar om grupptryck och roller i grupper. Du nämner att en av tjejerna är mer dominant och att de andra inte vågar säga ifrån. Jag vet inte på vilket sätt tjejen är dominant, men det jag kan utläsa från ditt mejl är att hon är en person med hög social status i gruppen. Kanske att din dotter skulle kunna försöka prata med någon av de andra tjejerna i gruppen, kanske är det så att de har upplevt samma sak.

Ibland vill vi som föräldrar uppmuntra barnen att försöka hitta nya vänner, men det är inte alltid den bästa eller enklaste lösningen. Men du skulle kunna uppmuntra henne att umgås med fler än bara tjejerna i detta gäng. Du frågar hur du kan stötta och hjälpa din dotter på bästa sätt. För det första vill jag säga att det är modigt av din dotter att berätta detta för dig. Många barn, och speciellt tonåringar, vill klara sig själva. Berätta för din dotter att du blir glad och stolt när hon berättar saker för dig. Det bästa du kan göra för din dotter är att lyssna och visa att du finns där för henne. Vi vuxna vill så ofta komma med råd och lösningar, men ibland vill barn och unga bara att någon ska lyssna på dem.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Sexuella trakasserier pågår i klassen

Vår dotter som är 13 år har berättat för oss att killarna i hennes klass har en tävling. Tävlingen går ut på att tafsa på så många tjejer som möjligt. Beroende på var de tafsar så får de olika poäng. Vår dotter vågar inte gå till skolan. Vad ska vi göra?

Fråga

De säger att vår son är ful för att han är brun

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?

Fråga

Hur hjälper vi vår son att få vänner?

Vår son som är 13 år har inga kompisar. Det gör så ont att se honom så ensam, mitt hjärta går sönder. Vi har försökt hjälpa honom, men jag vet inte vad jag mer ska göra. Har ni några tips?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här