Frågor och svar

De säger att vår son är ful för att han är brun

Fråga

Jag är gift med en man från Gambia och vi har två barn tillsammans. Jag själv är vit. Vårt yngsta barn som är 10 år kom förra veckan hem och berättade att någon hade sagt till honom att han är ful för att han är brun. Jag har följt upp detta med skolan, men vad mer behöver jag göra?

Friends svarar

Hej!

Vad bra att du tog tag i detta direkt och kontaktade skolan. Detta är verkligen inte okej och inget som får normaliseras. Skolan har ett ansvar att stoppa alla former av trakasserier och kränkningar.

En effekt av att bli utsatt för rasistiska kommentarer (oavsett om det sker med avsikt eller inte) kan leda till att en person börjar intala sig själv om att den stereotypa bilden som målats upp är sann och att alla påståenden stämmer. Det kan leda till låg självkänsla, depression och ohälsa. En person kan exempelvis börja se sig som underlägsen, anpassar sig efter den negativa stereotypen om människor som en själv och rentav förneka sin etnicitet och kulturella arv. Det är därför av allra största vikt att skolan tar tag i detta. Här kan du läsa mer om skolans ansvar.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors