Ridsportens Trygghetspris till Skellefteå Ridklubbs ungdomar

I Skellefteå Ridklubb jobbar unga och vuxna tillsammans för att stärka barn och ungas trygghet i stallet. En satsning som belönas med Ridsportens Trygghetspris 2020.

15 mars 2021

– Det är så roligt att vårt arbete uppmärksammas. Det känns riktigt häftigt, säger Evelina Carlsson, ordförande i Skellefteå Ridklubbs ungdomssektion.

Ridsportens Trygghetspris är en del av Trygga ledare, Svenska Ridsportförbundets och Friends gemensamma satsning på en trygg ridsport som finansieras av Hugo Stenbecks Stiftelse.

Med ledstjärnorna trygghet, kamratlighet och engagemang har Skellefteå Ridklubb tagit fram en utbildningstrappa och jobbar med mentorskap för att stärka unga ledare och öka tryggheten i stallet.

– Vi hjälps åt och delar med oss av våra erfarenheter till varandra. Även de som är nya i stallet har ju erfarenheter som är viktiga att ta vara på, säger Evelina Carlsson, som är ordförande i föreningens ungdomssektion.

Totalt rustas cirka 50 unga ledare i föreningen för att bli trygga i sina roller och för att möta andra unga på olika nivåer; Mulle/prova på-ledare från 10 år, Stalledare 1 från 12 år och Stalledare 2 från 14 år och Ridungdomsledare 16-24år. En utbildningstrappa som inspirerar, föder nya ledare och en gemenskap.

– Det gör att både ledare och de som kommer till stallet blir tryggare. Ungdomsledarna hjälper till med allt ifrån att leda hästar på ett säkert sätt eller kanske sadla om någon känner sig osäker. Men det allra viktigaste är att alla ska känna sig välkomna och trygga.

– Vi unga ledare är också bra ögon i stallet. Ibland tycker barn det är lite läskigt att prata med en vuxen och då finns vi där. Men vi har alltid stöttning av de äldre i personalgruppen som har mer erfarenhet och om något inte är som de ska tar vi alltid hjälp. Vi jobbar tillsammans!

I ridsporten är det självklart att unga också tar plats och påverkar på alla nivåer. Unga jobbar för unga och tillsammans för en ridsport där vi kan vara och växa tillsammans med kompisar och hästar.

– Trygga ledare ger oss kraft i det arbetet och Skellefteå RK är ett stolt exempel på en satsning där unga och vuxna genom mentorskap tar täten för trygghet, säger Sara Grelle, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion.

Sophie Stenbeck är ordförande i Hugo Stenbecks Stiftelse och initiativtagare till Ridsportens Trygghetspris och satsningen Trygga ledare.

– Det faktum att en av Sveriges största idrotter gör så mycket konkret för att skapa trygga och inkluderande miljöer för barn är väldigt kraftfullt och viktigt. Priset ”Ridsportens Trygghetspris” hyllar initiativ som är en viktig del i arbetet för att stärka barns välbefinnande, mentala hälsa och trygghet inom idrotten, säger Sophie Stenbeck.

Förutom den fina utmärkelsen får det vinnande initiativet en akvarellmålning av konstnären Annica Hedborg samt en skräddarsydd utbildning av Friends till ett värde av cirka 20 000 kronor.

För mer info kontakta:

Catrine Andersson
Projektledare Trygga ledare, Svenska Ridsportförbundet
catrine.andersson@ridsport.se
0220 456 62

Li Åsebring
Sakkunnig, Friends
li.asebring@friends.se
070 725 54 09