Start Kunskapsbanken Barn och unga Frågor och svar Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Frågor och svar

Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Fråga

Jag är så ledsen och arg. Några tjejer i min klass håller på att snacka skit och sprider falska rykten om mig. Jag ser hur de viskar så fort jag kommer i korridoren eller om jag säger något i klassrummet. Jag känner mig så obekväm när vi ska ha gympa och måste byta om. De andra tjejerna är supersnygga och tränar en massa. Jag hatar min kropp och jag ser hur de viskar och ibland kommenterar de min kropp så att alla hör. Jag har försökt berätta för en lärare men hon sa att jag bara ska strunta i dom. Men hur gör man det?

Friends svarar

Hej!

Tack för ditt mejl. Jag blir väldigt illa berörd och ledsen när jag läser ditt mejl. Ingen har rätt att kommentera varken ditt utseende eller din kropp. Du har rätt att få vara den du är och se ut precis som du gör. Du har rätt att känna dig trygg i skolan. Jag tycker att din lärare har gjort fel som säger att du ska strunta i dina klasskompisars kommentarer. Som du skriver, hur gör man det? Det är inte lätt att strunta i det som sägs, när det gör ont. Dessutom har skolan en skyldighet att agera när de får kännedom om att en elev på skolan känner sig kränkt. Den skyldigheten innebär att de måste agera för att mobbningen stoppas. Mitt råd till dig är att berätta för en annan vuxen, kanske en förälder eller en annan lärare på din skola.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors