Start Kunskapsbanken Barn och unga Frågor och svar Jag känner mig ofta utfryst i skolan, vad ska jag göra?

Frågor och svar

Jag känner mig ofta utfryst i skolan, vad ska jag göra?

Fråga

Jag känner mig ofta ensam och utfryst i skolan. När jag sitter i matsalen är det ingen som pratar med mig och jag känner mig allmänt i vägen. Det har gått så långt att jag knappt orkar göra någonting längre, för jag mår så dåligt över detta. Jag vill att skolan ska göra något, men de gör inget. Jag vågar inte berätta för mina föräldrar. Vad ska jag göra?

Friends svarar

Tack för ditt mejl, vad modig du är som skriver till oss. Jag blir berörd av det du skriver, du ska inte behöva må dåligt och du har rätt att få må bra. Precis som du skriver så är det inte alltid så lätt att prata om ensamhet och att känna sig utanför. Jag skulle vilja uppmuntra dig att försöka berätta för dina föräldrar hur du mår. Om det känns svårt att prata om det skulle du kunna testa att skriva ett brev där du beskriver hur du mår. Dina föräldrar kan sedan hjälpa dig att prata med skolan. Jag vill också att du ska veta att skolan har en skyldighet enligt lag att hjälpa dig. Lagen säger att alla som går i skolan har rätt att känna sig trygga och må bra i skolan.

Jag vill att du ska veta att du inte gjort något fel eller att du ska behöva ändra på dig för att passa in. Du är fantastisk precis som du är. Det är de som inte låter dig vara med som gör fel. Du skriver att du mår så dåligt att du inte orkar göra något. Jag skulle vilja uppmuntra dig att fundera på eller skriva ner saker som gör att du mår bra och blir glad. Det kan vara allt från att lyssna på musik, gå en promenad, titta på en bra serie, baka eller göra någon aktivitet.

Anna-Carin Wettefors

Sakkunnig på Friends

Processledare Anna-Carin Wettefors