Är det här sexuella trakasserier?

Fråga

En kille i skolan visslar alltid efter mig när jag går förbi honom, ibland springer han efter och tar mig på rumpan. Igår kom han fram till mig och tryckte upp mig mot mitt skåp. När jag berättade detta för min lärare så svarade hon att han nog bara är kär i mig. Men det känns inte okej, vad ska jag göra?

Friends svarar

Hej!

Vad modig du är som både skriver detta till oss och att du berättade om detta för en vuxen. Ingen får ta sig rätten att på dig mot din vilja. Det är till och med olagligt. Du har rätt att säga nej och ingen kan tvinga dig till något som du inte vill. Lärarna på skolan måste ta tag i detta direkt när du berättar för dom, så jag tycker att du ska berätta för en annan lärare. Om det känns lättare kan du ta med en kompis som stöd, så är ni två. Eller så kanske du kan prata med kuratorn på din skola. Här kan du läsa mer om sexuella trakasserier.

Åsa Gustafsson

Sakkunnig på Friends

bild på Åsa Gustafsson som är processledare på Friends

Fler frågor och svar

Fråga

Min kompis blir mobbad, vad kan jag göra för att hjälpa?

En vän till mig mår dåligt och blir mobbad i skolan. Det är bara jag som vet om vad som händer. Min kompis vill inte berätta för sina föräldrar eller för skolan. Vad kan jag som vän göra för att hjälpa min vän? Min vän har mycket ångest just nu.

Fråga

Killarna i klassen drar av min hijab

Några killar i min klass brukar dra av min hijab och skrika att muslimer är självmordsbombare. Vad ska jag göra?

Fråga

Killarna i min klass skriver taskiga saker på Snapchat. Vet inte vad jag ska göra.

Jag har blivit hotad på Snapchat. Killarna i min klass skriver massa elaka saker hela tiden. Här är några exempel: en kille skrev att han hoppas att jag dör i cancer, de skriver att jag är ful, har fula kläder och att jag har haft sex med en kille i min klass. Det sista har verkligen inte hänt, de ljuger. Vad ska jag göra, jag vet inte hur länge till jag orkar?

Har du också en fråga du vill få svar på?

Skicka in din fråga så svarar våra sakkunniga inom några dagar.

Ställ din fråga här