Samtalet

Visste du att 15% av barnen i årskurs 3-6 har inte berättat för någon att de utsatts för mobbing? I årskurs 6-9 ökar siffran till att 26% av barnen inte har berättat för någon.

Start Samtalet

Barn berättar oftast bara en gång. Om de inte upplever att de blir lyssnade på så kan det vara så att de aldrig berättar igen. Det här samtalet kan komma när som helst. Så var beredd att du kan vara den vuxna som får förtroendet att höra barnens berättelse och ta tillvara på tillfället. Även om det inte är i en situation där du förväntar dig det. Vem som helst av oss kan vara den vuxna personen, oavsett om du är barnets förälder, tränare, lärare eller annan vuxen i barnets närhet. Alla kan vara med och göra skillnad för ett utsatt barn.

Tips på hur du tar samtalet med barn

Ett barn och en pappa sitter i en soffa och pratar

Guide

Prata med ditt barn om mobbning

Att prata med sitt barn om svåra saker, så som mobbning, är inte alltid lätt. Blir det ofta så att du förhör ditt barn när du egentligen bara vill veta hur de mår? I denna guide får du tips på hur du kan prata med ditt barn om mobbning och trygghet i skolan.

En pappa kramar en pojke på en lekplats

Guide

Prata med ditt barn om sexuella trakasserier

Det kan vara svårt att prata med sitt barn om sexuella trakasserier. Det är viktigt att lyssna och skapa förtroende hos ditt barn. Hjälp barnet sätta de sexuella trakasserierna i ett sammanhang och respektera barnets privatliv. Genom denna guide vill vi hjälpa dig att våga ta snacket.

Guide

Så pratar du om nätet

På alla ställen där människor finns och där sociala relationer är i fokus kan kränkningar ske, så även på nätet. Det är viktigt att vi pratar med barn och unga om detta i förebyggande syfte. Här guidar vi dig att ta snacket om nätet.