3300 förskolor firar Vänskapsdagen med Friends och Alfons Åberg!

I år det 50 år sedan den första boken om Alfons Åberg gavs ut och det ska firas genom Vänskapsdagen för Sveriges förskolor den 20 oktober i Alfons anda.

18 oktober 2022

Med Vänskapsdagen vill Friends, Bok-Makaren och Raben & Sjögren skapa en firardag som hyllar vänskap. 1600 förskolor har redan anmält sitt deltagande. Förskolorna får ta del av gratis verktyg i form av åldersanpassande övningar och aktiviteter som går att koppla till vänskap och kan användas tematiskt året om. Andra festligheter blir det också, utställningar, teaterföreställningar och mycket mer! Vänskapsdagen blir ett årligt återkommande evenemang den tredje torsdagen i oktober.

— Vi är så glada, att tillsammans med Bok-Makaren och Alfons, sätta fokus på att prata om ensamhet och betydelsen av vänskap i tidig ålder. Det är roligt att nu kunna erbjuda förskolor ett knytkalas av handledningsmaterial som fokuserar helt på ämnet att vara en vän. Vänskap är en färdighet som faktiskt går att träna på. Ju tidigare desto bättre, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på Friends.

Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur, Alfons, har i år klurat över vänskap i 50 år och Friends har i 25 år arbetat för barnens trygghet. Vänskap kan vara lätt och självklart men också krångligt och svårt. Och om vikten om att finnas där för varandra, stå upp mot fördomar och grupptryck.

— Vikten av att prata om ensamhet, utanförskap och vänskap är lika aktuella frågor som det var för 50 år sedan. Tillsammans med Friends har vi skapat möjligheten att genom Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur öppna för samtal med barnen om vänskap på ett lekfullt sätt. För oss är vänskapsdagen ett initiativ där vi genom barns vardag och fantasi kan ge de mod att stå upp för andra, i Gunilla Bergströms anda, säger Elisabet Granlund, verksamhetschef Bok-Makaren AB.

Förskolor kan redan nu ladda ned material. Exempel på urval att ladda ner:

  • Handledning av Friends​
  • Kalastips och pyssel​
  • Bildspel​
  • Affischer​
  • Tipspromenad​
  • Bilder​
  • Utställningsmaterial​
  • Musik​
  • Teaterpjäs​

För att få tillgång till gratis handledning och festmaterial gå in på friends.se/vanskapsdagen/

För mer info kontakta

Naod Abera
PR- och pressansvarig, Friends
070 725 54 33
naod.abera@friends.se

Elisabet Granlund,
Verksamhetschef och presskontakt Bok-Makaren AB
076 205 09 09
elisabet@bokmakaren.se