Vänskapsdagen med Alfons och Friends

Vänskap kan vara lätt och självklart men också krångligt och svårt. Vi ger dig därför gratis handlednings- och festmaterial med olika roliga förslag på hur du kan arbeta med och fira vänskap tillsammans med barn i förskoleåldern.

illustration av Alfons Åberg

Vänskapsdagen med Alfons Åberg och Friends 19 oktober!

Vänskap kan vara lätt och självklart, men också krångligt och svårt. Med Vänskapsdagen skapar Friends tillsammans med Bok-Makaren och Rabén & Sjögren en firardag som hyllar vänskap och tillhandahåller verktyg och stöd för att arbeta tematiskt i förskolan inför och efter dagen.

Inspireras av övningar och aktiviteter på vänskapens tema till din verksamhet!

Från och med slutet av maj kan du ladda ned gratis handledning och festmaterial. Fyll i vårt intresseformulär så får du en påminnelse när materialet är tillgängligt. Alla som anmäler sig har chans att vinna ett av tre paket med Alfonsböcker till sin förskola!

Ja, vi vill delta i Vänskapsdagen 19 oktober 2023

Mer om Alfons

Alfons Åberg, Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur, har klurat över vänskap i 50 år och Friends har i 25 år arbetat för barnens trygghet. Därför lanserar vi tillsammans med Alfons Åbergs rättighetsbolag Bok-Makaren och Rabén & Sjögren Vänskapsdagen som återkommer den tredje torsdagen i oktober varje år.

Vi vill hylla kompisskap i Alfons anda! Vi firar Alfons och hans kompisar Milla, Viktor, Hamdi och Mållgan, men också alla kompisar som finns där för någon som behöver en vän. Alla barn har rätt till en vän. Tyvärr går vänskap inte att ta för givet. Men det är en färdighet som går att träna! Inför dagen får du stöd och verktyg i att träna och arbeta med vänskapsrelationer, både praktiskt och med normer och värderingar kring vänskap.

Berättelserna om Alfons och hans kompisar handlar om bus och påhitt, lek och fantasi, om att finnas där för varandra, stå upp mot fördomar och grupptryck men också om bråk, om att bli ovänner och sams igen. De handlar också om hur det är att vara utan en kompis. Och om hemliga kompisar! Inspireras av övningar och aktiviteter på vänskapens tema till din verksamhet!

innehållet i en alfonslåda som består av böcker, en alfonsdocka samt arbetsmaterial för förskolanMer Alfons och Friends!

Vill du jobba med vänskapsfrågor året runt? Läs mer om Alfons Vänskapslåda.