Vänskapsdagen med Alfons och Friends

Vänskap kan vara lätt och självklart men också krångligt och svårt. Därför bjuder vi in Sveriges förskolor att fira vänskap tillsammans med Alfons Åberg. Välkommen på årets snällaste kalas där alla Sveriges förskolor är välkomna!

illustration av Alfons Åberg

Fira Vänskapsdagen med Alfons Åberg och Friends den 19 oktober!

Vänskapsdagen är en dag som hyllar vänskap! Du som jobbar i förskolan får gratis handledning och roliga tips för att för att leka, pyssla och prata om vänskap med barnen. Vänskapsdagen är ett initiativ av Bok-Makaren, Rabén & Sjögren och Friends som infaller den tredje torsdagen i oktober varje år.

Inspireras av övningar och aktiviteter på vänskapens tema till din verksamhet!

När du deltar i Vänskapsdagen får du tillgång till handledning, övningar, aktiviteter och festmaterial som är helt gratis och åldersanpassat för hela förskolan.

Det här får du när du anmäler din förskola till Vänskapsdagen:

  • Material och övningar som är åldersanpassade för hela förskolan
  • Handledning framtagen av Friends
  • Kalastips och pyssel
  • Lekfull interaktiv rymdlektion med Alfons Åbergs Kulturhus
  • Bilder
  • Tipspromenad
  • Noter och musik
  • Chans att vinna ett av tre paket med Alfonsprodukter till din förskola
  • Möjlighet att köpa Alfons Vänskapslåda till ett rabatterat pris

Delta i Vänskapsdagen 19 oktober 2023

Anmäl dig i formuläret nedan så får du ett mejl med en länk där du kan ladda ner material och övningar. Alla som deltar i Vänskapsdagen har dessutom chans att vinna ett av tre paket med Alfonsprylar till sin förskola!

Mer om Alfons

Alfons Åberg, Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur, har klurat över vänskap i 50 år och Friends har i 25 år arbetat för barnens trygghet. Därför lanserar vi tillsammans med Alfons Åbergs rättighetsbolag Bok-Makaren och Rabén & Sjögren Vänskapsdagen som återkommer den tredje torsdagen i oktober varje år.

Med Vänskapsdagen vill vi hylla kompisskap i Alfons anda! Vi firar Alfons och hans kompisar Milla, Viktor, Hamdi och Mållgan, men också alla kompisar som finns där för någon som behöver en vän. Alla barn har rätt till en vän. Tyvärr går vänskap inte att ta för givet. Men det är en färdighet som går att träna! Inför dagen får du stöd och verktyg i att träna och arbeta med vänskapsrelationer, både praktiskt och med normer och värderingar kring vänskap.

Berättelserna om Alfons och hans kompisar handlar om bus och påhitt, lek och fantasi, om att finnas där för varandra, stå upp mot fördomar och grupptryck men också om bråk, om att bli ovänner och sams igen. De handlar också om hur det är att vara utan en kompis. Och om hemliga kompisar! Inspireras av övningar och aktiviteter på vänskapens tema till din verksamhet!

innehållet i en alfonslåda som består av böcker, en alfonsdocka samt arbetsmaterial för förskolanVill du jobba med vänskap året runt?

Vill du ha ännu mer material och tips på roliga övningar och aktiviteter för att jobba med vänskapsfrågor året runt? Läs mer om Alfons Vänskapslåda.