Friendsrapporten 2017: Var fjärde ung utsatt för kränkningar i skolan

14 augusti 2017

Var fjärde ung har blivit utsatt för kränkningar från andra elever i skolan det senaste året. Tjejer är mer utsatta än killar och många vittnar om nedsättande kommentarer, utfrysning och fysiska kränkningar. Det visar Friendsrapporten 2017 som släpps årligen i samband med skolstarten.

Friendsrapporten baseras på enkätsvar från 43 337 elever runt om i Sverige i årskurs F-9. Årets rapport visar att det är vanligt med kränkningar i skolan, och att många unga även utsätts för långvarig mobbning. Tio procent av eleverna svarar att de utsatts för mobbning det senaste året.

– Problemen med mobbning och diskriminering är skolans största utmaning och får förödande konsekvenser. Nästan ett barn i veckan tar sitt liv och bland många finns en historik av mobbning. Det här går att förhindra men då måste kunskapen om preventivt arbete öka inom skolvärlden, säger Carolina Engström, Generalsekreterare Friends.

Tjejer på högstadiet utsätts i större utsträckning (27 %) för kränkningar än killar (16 %). Rapporten visar även att det är vanligt med trakasserier kopplat till etnicitet, sexuell läggning och funktionsvariationer. 15 % av barnen svarar att kränkningarna var kopplade till etnicitet.

– Forskningen är tydlig kring hur mobbning stoppas. Det handlar om att ha ett systematiskt kvalitetsarbete som utgår från en vetenskaplig grund. Sedan behöver hela skolan med personal, elever och föräldrar involveras för att bygga en trygg skola tillsammans, säger Carolina Engström.

Läs Friendsrapporten 2017

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, t.f. kommunikationschef Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: johanna.wilkens@friends.se

14
FEB 2018
Håll utkik 20:e februari!
30
JAN 2018
Friends arrangerar världskonferens mot mobbning på Irland
14
JAN 2018
Ny pjäs om sexuella trakasserier, mobbning & kärlekslängtan
5
DEC 2017
Ensamhet i skolan ökar risken för icke godkänt
28
NOV 2017
Mobbning måste tas på allvar
7
NOV 2017
Succén är tillbaka – öppna en lucka och bli lite snällare
31
OKT 2017
Hockeyprylar på auktion till förmån för Friends
9
OKT 2017
Friends söker ansvarig sociala medier
14
AUG 2017
Friendsrapporten 2017: Var fjärde ung utsatt för kränkningar i skolan
1
AUG 2017
Fyra nya tjänster att söka hos Friends

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close