Friendsrapporten 2017: Var fjärde ung utsatt för kränkningar i skolan

14 augusti 2017

Var fjärde ung har blivit utsatt för kränkningar från andra elever i skolan det senaste året. Tjejer är mer utsatta än killar och många vittnar om nedsättande kommentarer, utfrysning och fysiska kränkningar. Det visar Friendsrapporten 2017 som släpps årligen i samband med skolstarten.

Friendsrapporten baseras på enkätsvar från 43 337 elever runt om i Sverige i årskurs F-9. Årets rapport visar att det är vanligt med kränkningar i skolan, och att många unga även utsätts för långvarig mobbning. Tio procent av eleverna svarar att de utsatts för mobbning det senaste året.

– Problemen med mobbning och diskriminering är skolans största utmaning och får förödande konsekvenser. Nästan ett barn i veckan tar sitt liv och bland många finns en historik av mobbning. Det här går att förhindra men då måste kunskapen om preventivt arbete öka inom skolvärlden, säger Carolina Engström, Generalsekreterare Friends.

Tjejer på högstadiet utsätts i större utsträckning (27 %) för kränkningar än killar (16 %). Rapporten visar även att det är vanligt med trakasserier kopplat till etnicitet, sexuell läggning och funktionsvariationer. 15 % av barnen svarar att kränkningarna var kopplade till etnicitet.

– Forskningen är tydlig kring hur mobbning stoppas. Det handlar om att ha ett systematiskt kvalitetsarbete som utgår från en vetenskaplig grund. Sedan behöver hela skolan med personal, elever och föräldrar involveras för att bygga en trygg skola tillsammans, säger Carolina Engström.

Läs Friendsrapporten 2017

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, t.f. kommunikationschef Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: johanna.wilkens@friends.se

14
JAN 2019
Premiär Hej Hyper – En musikal om NPF
6
DEC 2018
Eric Gadd stöttar Friends i kampen mot mobbning
1
DEC 2018
Miljonsatsning på tryggare stall tack vare stöd från Hugo Stenbecks Stiftelse
26
NOV 2018
Kom och jobba hos oss!
13
NOV 2018
Friends om våld och mobbning på årets MR-dagar
28
OKT 2018
Snällkalendern är tillbaka – nu med barnens egen lucka
26
OKT 2018
Presentationer från konferensen Evidens i skolan
19
OKT 2018
Du och ditt företag kan göra stor skillnad i jul
9
OKT 2018
Sök till Friends ungdomsråd
18
SEP 2018
Välkommen på frukostmöte

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close