Friendsrapporten 2017: Var fjärde ung utsatt för kränkningar i skolan

14 augusti 2017

Var fjärde ung har blivit utsatt för kränkningar från andra elever i skolan det senaste året. Tjejer är mer utsatta än killar och många vittnar om nedsättande kommentarer, utfrysning och fysiska kränkningar. Det visar Friendsrapporten 2017 som släpps årligen i samband med skolstarten.

Friendsrapporten baseras på enkätsvar från 43 337 elever runt om i Sverige i årskurs F-9. Årets rapport visar att det är vanligt med kränkningar i skolan, och att många unga även utsätts för långvarig mobbning. Tio procent av eleverna svarar att de utsatts för mobbning det senaste året.

– Problemen med mobbning och diskriminering är skolans största utmaning och får förödande konsekvenser. Nästan ett barn i veckan tar sitt liv och bland många finns en historik av mobbning. Det här går att förhindra men då måste kunskapen om preventivt arbete öka inom skolvärlden, säger Carolina Engström, Generalsekreterare Friends.

Tjejer på högstadiet utsätts i större utsträckning (27 %) för kränkningar än killar (16 %). Rapporten visar även att det är vanligt med trakasserier kopplat till etnicitet, sexuell läggning och funktionsvariationer. 15 % av barnen svarar att kränkningarna var kopplade till etnicitet.

– Forskningen är tydlig kring hur mobbning stoppas. Det handlar om att ha ett systematiskt kvalitetsarbete som utgår från en vetenskaplig grund. Sedan behöver hela skolan med personal, elever och föräldrar involveras för att bygga en trygg skola tillsammans, säger Carolina Engström.

Läs Friendsrapporten 2017

För mer info kontakta,
Johanna Wilkens, t.f. kommunikationschef Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: johanna.wilkens@friends.se

15
AUG 2018
Friendsrapporten 2018: Många kränkta elever berättar inte för vuxna om sin utsatthet
13
JUN 2018
Kostnadsfri konferens om evidens i skolan 27 sep
11
JUN 2018
Ny webbkurs om att hantera kränkningar
2
MAJ 2018
Unikt projekt bryter stigmat för barn med NPF
26
APR 2018
Friends Snällkalender prisas som Årets kampanj
25
APR 2018
Kom och jobba med oss
9
APR 2018
Vinn din egen lucka i Snällkalendern!
24
MAR 2018
Svenska herrlandslaget i manifestation mot mobbning vid inmarschen på Friends Arena
23
MAR 2018
Friends initierar vecka för att engagera vuxna
20
FEB 2018
Swedbank och Stiftelsen Friends inviger unik skulpturutställning på Friends Arena

Hej! På friends.se använder vi cookies för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Mer om cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close