Bli månadsgivare

För 100 kronor i månaden kan du göra
stor skillnad i kampen mot mobbning

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Tack vare dig kan vi fortsätta med vårt förebyggande arbete mot mobbning och utbilda ännu fler barn och vuxna i förskolan, skolan och idrottsföreningar. Genom ditt stöd får fler barn och unga en tryggare och mer jämlik vardag.

Bli månadsgivare via e-legitimation/Mobilt BankID

Om du inte har en e-legitimation kan du fylla i formuläret nedan så skickar vi hem en autogiroanmälan. Det är först när vi fått tillbaka din anmälan som din gåva är med och gör skillnad. Stort tack för att du är med i kampen mot mobbning!
eller läs mer

Friends mot mobbning

Vi arbetar långsiktigt mot mobbning genom
utbildning, rådgivning & opinionsbildning

Så gör Friends skillnad

Mobbningens kostnader

17,5 miljarder – så mycket kommer mobbningen att kosta i Sverige.
Se vad den kostar i ditt län, din kommun eller din skola.

Till Mobbningens kostnader

Friends är en icke-vinstdrivande organisation och vårt uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Nyheter

25
AUG 2016
World Anti-Bullying Forum 2017

World Anti-Bullying Forum 2017 i Stockholm

Forumet äger rum i Stockholm och samlar forskare och praktiker från hela världen på ämnet mobbning och diskriminering. Utöver inspirerande föreläsningar från de främsta experterna på området erbjuds besökarna också att delta i workshops. WABF 2017 vill ge skolpersonal och forskare inom mobbningsfrågan nya perspektiv och ny kunskap och samtidigt ge möjligheten att nätverka. Bakom initiativet står Friends International Center Against Bullying, IBPA, Linköping universitet och Örebro universitet.

7-9 maj 2017, Quality Hotel Friends, Stockholm

Du som arbetar i skolan eller forskar kring ämnet är varmt välkommen med din anmälan till World Anti-Bullying Forum 2017. Ett tredagarspass kostar 2500 SEK (inklusive moms) och du köper din biljett på WABF2017.com.

Några av huvudtalarna

Dorothy L. Espelage, Ph.D., är professor i psykologi på University of Florida. Hon har mottagit APA Lifetime Achievement Award in Prevention Science och 2016 APA Award for Distinguished Contributions to Research in Public Policy.

Dr. Donna Cross är Winthrop Professor på Faculty of Medicine, Dentistry and Health Sciences vid University of Western Australia och Australian Telethon Kids Institute. Hon leder just nu nio 3-5 åriga forskningsprojekt som alla behandlar metoder för att öka studenters psykiska hälsa.

Dr. Sameer Hinduja, professor på School of Criminology and Criminal Justice vid Florida Atlantic University och Co-Director på Cyberbullying Research Center. Internationellt erkänd för sin nydanande forskning om nätmobbning och säkert social nätverkande.

Läs mer & anmäl dig på WABF2017.com

För mer info kontakta,
Anders Gustafsson, Pressansvarig Stiftelsen Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: anders.gustafsson@friends.se

16
AUG 2016
friendsrapporten-2016-sidbild

Friends släpper Friendsrapporten 2016

Resultatet visar att fyra av tio känner sig otrygga någonstans på skolan. Dessutom är var fjärde elev i samma åldersgrupp rädd för att lämnas ensam på rasten.

Det är 13 245 elever i åk F-3 som har svarat på frågor om trygghet, trivsel och kränkningar i deras vardag på skolan.

— Flera av de ungdomar jag har mött i jobbet har berättat att deras långvariga utsatthet började redan i förskoleklassen. Min slutsats är att vi måste ge de allra yngsta en trygg skolgång, för då minskar risken att de hamnar i utsatthet senare i livet, säger Friends generalsekreterare Lars Arrhenius.

– Detta understryker Friends krav på att det förebyggande arbetet måste sättas in tidigt. Vi har allt att vinna på det, både mänskligt och samhällsekonomiskt. Vår rapport Mobbningens kostnader visade att den mobbning som sker på våra skolor under ett år, kostar samhället 17,5 miljarder under de kommande 30 åren.

Friends har, precis som tidigare, också ställt frågor till elever i årskurs 3-6 och 6-9, samt skolpersonal. Andra intressanta resultat från årets enkäter:

  • 7,5 procent av eleverna i årskurs 3-9 har utsatts för mobbning det senaste året. Det motsvarar nästan två elever i varje normalstor klass.
  • En femtedel av eleverna i årskurs 3-9 har blivit kränkta av en annan elev det senaste året.
  • Av de elever i årskurs 3-6 som har utsatts för kränkningar, uppger 19 procent att det har handlat om vilket land man kommer ifrån.
  • Av de elever i årskurs 6-9 som har utsatts för kränkningar, uppger 11 procent att det har handlat om deras etniska tillhörighet.
  • Både mobbning och kränkningar är vanligare på mellanstadiet än på högstadiet.

– Lärare, förskolelärare och övrig skolpersonal måste få en rimlig chans att leva upp till Skollagens krav på trygghetsarbetet. Här vilar ansvaret tungt på huvudmännen, säger Lars Arrhenius.

Läs Friendsrapporten 2016

Friendsrapporten baseras på Friends kartläggningstjänst, där 34 319 barn och unga har svarat på frågor om trygghet, kräkningar och mobbning. 13 245 av de svarande går i årskurs F-3; 11 000 av dem går i årskurs 3-6; 10 074 går i årskurs 6-9. Personalenkäten har besvarats av 3567 anställda, varav 2938 är lärare och 118 skolledare. Deltagande skolor är inte utvalda av Friends, men samtliga har valt att göra en kartläggning av sin situation med hjälp av Friends.

För mer info kontakta,
Anders Gustafsson, Pressansvarig Stiftelsen Friends
Tel: 070 725 54 13
Mail: anders.gustafsson@friends.se

+ Ladda in fler nyheter

Visa alla nyheter

Sponsorer