Välkommen till Friends valkompass 2022!

Friends Valkompass uppmärksammar den förda politiken och vad de olika riksdagspartierna driver för frågor mot mobbning.

Friends valkompass

Friends vision är en värld utan mobbning. För att nå visionen krävs politisk handlingskraft. Valet 2022 är viktigt. Allt fler barn och unga blir utsatta i skolan, på nätet och inom idrotten. Vilka är de olika partiernas förslag för att stoppa mobbningen, och stärka barnens och ungas trygghet?

Vi på Friends har gått igenom riksdagspartiernas partiprogram, valplattformar och politik för att belysa de förslag som drivs för barnens och ungas välmående.

Vår valkompass ger en inblick i partiernas politik inom fem områden:

  • Mobbning
  • Psykisk ohälsa
  • Barn- och ungdomspsykiatrin
  • Elevhälsa
  • Skolans ansvar

Valkompassen redovisar de olika partiernas ståndpunkter. Om ett parti fattas i en kategori innebär det att det partiet inte har klart uttalad politik i sitt partiprogram inom det ämnet. Om ditt parti saknas, så finns inspiration i Friends 10 krav till politiken.

Friends valkompass för valet 2022

Här kan du se vad de olika partierna tycker

Varför gör Friends en valkompass?

Mobbningen måste stoppas nu. Ungefär tre barn i varje skolklass blir utsatt för mobbning. Det är cirka 140 000 barn och unga, bara i Sverige. För 14 000 barn får mobbningen livslånga konsekvenser, såsom större risk för suicid och sämre mental hälsa, sämre ekonomisk trygghet och längre perioder av arbetslöshet. Förutom allt mänskligt lidande kostar mobbningen samhället 46 miljarder kronor över en 30-årsperiod.

Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Genom att uppmärksamma de olika riksdagspartiernas förslag och politik vill vi visa vilka alternativ som finns. Vi menar att det inte finns ett förslag eller åtgärd som ensamt kan stoppa mobbningen. Det krävs gemensamma krafttag från politikerna.

Så kan du bidra

Det främsta du kan göra är att alltid agera. Du kan alltid tipsa om vår kunskapsbank med tips och råd. Du kan även stötta oss genom att ge en gåva. Och dela gärna denna valkompass!