Trygga Ledare

Trygga ledare var ett projekt som Friends drev tillsammans med Svenska Ridsportförbundet 2019-2021. Målet var att stärka unga ledare och att arbeta för ett utökat trygghetsarbete inom en av Sveriges största sporter.

Läs projektet slutrapport

Stallkänslan

För många är stallet en trygg plats, men så är det inte för alla. Vuxna bär alltid ansvaret för ungas trygghet, men alla kan göra skillnad. Öppna ögonen, reagera och agera. För att alla ska känna pirret och inte klumpen i magen.

Panelsamtal om hur trygg idrott skapas

Trygga idrottsstrukturer

Vi samtalar om hur vi på förbundsnivå kan skapa strukturer för en trygg idrott. Lyfter upp vikten av systematiken och att trygghet är integrerat i ett förbunds hela arbete. Trygga ledare står som ett gott exempel på hur ett SF kan arbeta.

Gäster: Amanda Lind – idrottsminister, Catrine Andersson – projektledare Trygga Ledare Svenska Ridsportförbundet, Anders Jonsson – utvecklingschef Svenska Innebandyförbundet och Malin Träff  – barn- och ungdomsansvarig Riksidrottsförbundet.

Moderator: Maria Persson – sakkunnig idrott Friends.

Ett tryggt ledarskap

Samtalet utgår från ledarens/tränarens arbete i föreningen, och kretsar kring ledarskapet, hur hen kan bidra till ökad trygghet och hur hen ska förhålla sig till barnkonventionen. Vi lyfter aktiviteter och lärdomar från trygga ledare som gott exempel.

Gäster: Cecilia Åhl – ansvarig frivilliga & idrott på Unicef, Jonas Hyttring – Ledare i Västerås IK, Gabriella Thorell – lärare i pedagogik Ridskolan Strömsholm och Calle Gustafsson – utbildningschef Friends.
Moderator: Maria Persson – sakkunnig idrott Friends.

Ungas delaktighet

Samtalet kretsar kring ungas rättighet till delaktighet, hur vi kan skapa en struktur för inflytande, vinster med att unga är delaktiga i trygghetsarbetet och ansvarsfrågan unga ledare/vuxna ledare.

Gäster: Maja Frankel – generalsekreterare Friends, Sara Grelle – ordförande Centrala Ungdomssektionen Svenska Ridsportförbundet, Ida Fredman – spelare Alvik basket.
Moderator: Maria Persson – sakkunnig idrott Friends.

Ambassadörer för Trygga ledare

friends ambassadör peder fredricson

Peder Fredricson

Peder är hoppryttare och tillhör den absoluta världseliten. På meritlistan finns bland annat ett VM-silver, två OS-silver och flera medaljer från EM. Peder tycker att det är lika viktigt att ta hand om och respektera alla i teamet, både hästarna och människorna runt omkring. Som vuxen ledare tycker Peder att man alltid har ett ansvar att stå upp och agera för barns och ungas bästa. Det ska vara en självklarhet att alla ska känna sig trygga i stallet!

friends ambassadör Vanessa Falk

Vanessa Falk

Vanessa är sångerska, poddare och hästtjej. När Vanessa var yngre och kände utanförskap i skolan blev stallet en frizon för henne. I rollen som ambassadör för Trygga Ledare hoppas Vanessa kunna bidra till att barn & unga känner att det är okej att vara olika och att stallet blir en trygg miljö där alla kan vara med på lika villkor.

friends ambassadör Stephanie Holmén

Stephanie Holmén

Stephanie är hoppryttare på internationell nivå och har haft Peder som sin mentor i satsningen mot världstoppen. Med sitt ambassadörskap vill Stephanie inspirera fler att lyfta frågan om trygghet inom ridsporten, för att fler ska få chansen att må bra. Stephanie uppmanar alla inom ridsporten att vara en teamplayer och finnas där för varandra, i både med- och motgång.

Kollage på medlemmar i Skellefteå Ridklubbs ungdomar som fått Ridsportens Trygghetspris

Ridsportens Trygghetspris

Priset delas ut under Sweden International Horse Show till en ungdom som representerar ett ungdomsinitiativ som bidrar till en trygg och inkluderande ridsport för barn och unga. Förutom den fina utmärkelsen får vinnaren en skräddarsydd utbildning av Friends för att ytterligare förstärka sitt trygghetsarbete.

Läs mer om 2020 års vinnare Skellefteå Ridklubb.

Bild från filmen Stallkänslan

Behöver ni stöd i trygghetsarbetet? Vi hjälper er hitta insatser som passar just er förening.

Våra insatser inom idrotten