Kunskapsbanken

Friendsrapporten 2019

Friendsrapporten har publicerats sedan 2012 för att sprida kunskap om förekomsten av mobbning och kränkningar i svensk skola. Rapporten är baserad på Friends enkäter och förmedlar barns egna röster.

färgglad illustration av ett antal vuxna och barn

Ensamma elever mer utsatta för mobbning   

Nästan var fjärde elev i årskurs 3-9 känner sig ensam i skolan. Dessa elever är i mycket högre grad också utsatta för mobbning, kränkningar och otrygghet. Många av de ensamma eleverna har lågt förtroende för vuxenvärlden och var femte i årskurs 6-9 känner inte att de har någon vuxen att vända sig till om de blir illa behandlade.

Läs Friendsrapporten 2019

I åk F-3 svarar 25% att de brukar vara oroliga för att bli ensamma på rasten. Åk 3-6 svarar 28% att de känner sig ensamma i skolan. I Åk 6-9 svarar 17% att de känner sig ensamma i skolan.

Bild från när friends var med på tv4 nyhetsmorgon för att prata om mobbning och ensamhet. bilden är tagen i tv-studion

”Jag började tänka mörka tankar om mig själv och mitt liv”

Se när Rebecca Carlsson från Friends Barn- och ungdomsråd berättar om sina egna erfarenheter av mobbning och ensamhet tillsammans med utbildaren Anna-Carin Wettefors i TV4 Nyhetsmorgon.

Se klippet (spelas i nytt fönster)

Friends barn- och ungdomsråd om ensamhet och utanförskap

Jag sitter alltid själv och då känns det jobbigt. Ibland tar jag upp ett helt bord för att jag är helt ensam och då känns det som att folk vill att jag ska flytta.

– Elev åk 6-9

Fler resultat i korthet