Friendsrapporten 2019

Friendsrapporten har publicerats sedan 2012 för att sprida kunskap om förekomsten av mobbning och kränkningar i svensk skola. Rapporten är baserad på Friends enkäter och förmedlar barns egna röster.

Ensamma elever mer utsatta för mobbning   

Nästan var fjärde elev i årskurs 3-9 känner sig ensam i skolan. Dessa elever är i mycket högre grad också utsatta för mobbning, kränkningar och otrygghet. Många av de ensamma eleverna har lågt förtroende för vuxenvärlden och var femte i årskurs 6-9 känner inte att de har någon vuxen att vända sig till om de blir illa behandlade.

Läs Friendsrapporten 2019

I åk F-3 svarar 25% att de brukar vara oroliga för att bli ensamma på rasten. Åk 3-6 svarar 28% att de känner sig ensamma i skolan. I Åk 6-9 svarar 17% att de känner sig ensamma i skolan.

Bild från när friends var med på tv4 nyhetsmorgon för att prata om mobbning och ensamhet. bilden är tagen i tv-studion

”Jag började tänka mörka tankar om mig själv och mitt liv”

Se när Rebecca Carlsson från Friends Barn- och ungdomsråd berättar om sina egna erfarenheter av mobbning och ensamhet tillsammans med utbildaren Anna-Carin Wettefors i TV4 Nyhetsmorgon.

Se klippet (spelas i nytt fönster)

Friends barn- och ungdomsråd om ensamhet och utanförskap

Jag sitter alltid själv och då känns det jobbigt. Ibland tar jag upp ett helt bord för att jag är helt ensam och då känns det som att folk vill att jag ska flytta.

– Elev åk 6-9

Fler resultat i korthet

 

Lär dig mer om mobbning

Berättelse

"Min historia började efter att jag insjuknade i diabetes"

– Jag var 9 år gammal. Mobbningen fortsatte på ett eller annat vis ända fram till att jag tog studenten.

Fråga

Min lärare säger att jag ska strunta i mobbarna, men hur gör jag det?

Jag är så ledsen och arg. Några tjejer i min klass håller på att snacka skit och sprider falska rykten om mig. Jag ser hur de viskar så fort jag kommer i korridoren eller om jag säger något i klassrummet. Jag känner mig så obekväm när vi ska ha gympa och måste byta om. De andra tjejerna är supersnygga och tränar en massa. Jag hatar min kropp och jag ser hur de viskar och ibland kommenterar de min kropp så att alla hör. Jag har f

Fråga

ابني يرفض الذهاب للمدرسة لأنه يتعرض للتنمر!

لدينا ابن عمره 12 عامًا رفض اليوم الذهاب إلى المدرسة. في البداية قال إنه كان يعاني من آلام في المعدة، ولكن تبين بعد ذلك أنه لا يستطيع الذهاب إلى هناك لأن لا أحد يريد أن يكون معه أثناء فترات الراحة. أخبرني أيضًا أن بعض الأولاد في الفصل يضايقونه ويقولون