Föräldrar och närstående

Stärk ditt barns integritet

Det är viktigt att i tidig ålder introducera samtal kring samtycke och integritet, för att hjälpa barn att avgöra vad som är okej eller inte. Här får du som förälder och närstående tips på hur du kan stärka barns integritet.

Det är alltid okej att säga nej

Lär ditt barn att det alltid är okej att säga nej. Ibland kan det dock vara svårt att säga nej. Det kan handla om grupptryck eller att känna sig i underläge. Hjälp ditt barn att hitta lösningar för dessa tillfällen. Till exempel hämta en vuxen, säga att det inte känns bra, eller berätta för en kompis.

Prata om privata kroppsdelar

Ett sätt att prata om integritet är att prata med ditt barn om vilka kroppsdelar som är privata. Exempelvis vagina, penis, mun och rumpa.

Trygghet på nätet

Lär ditt barn att hen har rätt att känna sig trygg även på nätet. Det är inte okej att någon skickar exempelvis nakenbilder till ditt barn utan samtycke.

Ta samtalet med killarna

Det är lätt att fokusera på att stärka tjejer när det kommer till sexuella trakasserier. Men för att skapa en förändring behöver vi även ta samtalet med killar. Prata om hur det är att vara i en relation, hur de visar respekt och vad det innebär när någon säger nej.

Respektera ditt barns integritet

När du som vuxen respekterar ditt barns integritet lär du dem att utöva samtycke. Fråga alltid först om ditt barn vill ha en kram, om hen vill berätta om sin nya kärlek, om hen vill krama sin kompis förlåt. Ta inte för givet, tvinga inte och ta dig inte friheter. Samtycke är ömsesidigt och viktigt i alla relationer.

Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör

Fundera på hur du pratar om andra människors kroppar, din egen kropp, vad du skämtar om och hur du agerar i vardagen.

Våga säga ifrån

Att vara en förebild och aktivt ta ställning i vardagen är en framgångsfaktor.