Övningar och material för skolan

Tillsammansdansen: åk 4-6

I den här samarbetsövningen får eleverna träna på samarbete och kommunikation när de tillsammans i olika gruppstorlekar ska hålla tändstickor på plats mellan varandra medan de rör sig i rummet.

15 min

Åk 4-6

Skriv ut

Hitta på sidan

Instruktioner

Syfte

  • Träna på att samarbeta och kommunicera med varandra.

Material och förberedelser

Förbered minst lika många tändstickor (eller pennor) som det finns elever.

Gör så här

  1. Dela in eleverna i par och ge dem två tändstickor per par.
  2. Eleverna i paret ställer sig mitt emot varandra och håller de två tändstickorna mot varandra mellan sina pekfingertoppar. Varje pekfinger nuddar bara tändstickans ena spets. Om paret lyckas med detta kan de försiktigt börja röra sig i rummet, fortfarande med tändstickorna mellan sig. Tappar de stickorna är det bara att försöka igen, det ligger inget tävlingsmoment i övningen.
  3. Först kan de prata, men testa också att genomföra övningen under tystnad. Kan de sätta sig ner på golvet utan att tappa tändstickorna? Allt eftersom kan ni öka svårighetsgraden i övningen genom att bilda små ringar med fyra elever i varje grupp, med tändstickor mellan sig.
  4. När ni gjort övningen ett tag, testa gärna att vara hela klassen i en ring med tändstickor mellan er.

Tips!

Har du en grupp där det motoriskt eller koncentrationsmässigt är för svårt med tändstickor? Börja med att eleverna nuddar varandras fingertoppar, och får uppgiften att röra sig i rummet utan att släppa varandra. Trappa sedan upp svårigheten med till exempel innebandybollar eller suddgummin och sedan tändstickor.

Tips inför att göra övningar med elever

Här får du tips på hur du kan anpassa övningar utifrån din klass och vad som är viktigt att tänka på när du gör övningarna.

Läs tipsen

Kommentarer

Vad tyckte du om den här övningen?

Berätta för andra hur den här övningen funkade för er. Samtidigt hjälper du oss på Friends att förbättra övningarna.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker andra?

  • Eleverna tyckte det var jättekul att göra denna. De fick öva på benböj, höger och vänster och tillsist klarade vi av att köra några sekunder med hela klassen i en ring.