Kunskapsbanken

Jag är taskig mot andra

Om du mobbar andra kan du fundera på varför du gör det. Du kan också prata med en vuxen du litar på, vuxna har en skyldighet att hjälpa till att bryta mönstret. Kom ihåg att alla situationer går att förändra.

illustration: ett barn i förgrunden säger elaka ord till ett barn i bakgrunden

Om du mobbar andra

Det kan vara svårt att förstå och inse att det du gör eller säger sårar någon annan. Det krävs ett stort mod att våga erkänna det för sig själv och att berätta för andra om det. Du kanske inte menar att vara taskig. Du tänker kanske att du måste göra så för att passa in eller få vara med, eller att det bara är på skoj. Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid är den som blir utsatt för kränkningar och mobbning som avgör om det är mobbning eller inte.

Du behöver inte vara kompis med alla, men du har aldrig rätt att mobba någon.

Om du har varit taskig mot någon, hur tror du att den personen kände?

  • Jag vet inte, har inte tänkt på det

  • Hen säger att det är okej, så antar att det inte var så farligt

  • Jag tror hen blev ledsen

Om du har varit taskig mot någon, hur tror du att den personen kände? Det är bra att fundera på hur det skulle kännas om det var tvärtom, om någon var taskig mot dig. Hur skulle det kännas för dig?

Om du har varit taskig mot någon, hur tror du att den personen kände? Det är bra att fundera på hur det skulle kännas om det var tvärtom, om någon var taskig mot dig. Hur skulle det kännas för dig?

Fundera på

  • Mobbar du andra för att du själv är rädd för att bli mobbad?
  • Den du är taskig mot kanske säger att det är okej, för att hen inte vill känna sig dum eller utanför. Är det ändå okej att vara taskig?
  • Mår du dåligt över något som händer i ditt liv just nu? Att vara taskig mot någon annan kan vara ett sätt att hantera något jobbigt.
  • Är du rädd för att inte passa in? Är det därför du är taskig mot andra?
  • Är du taskig mot någon för att du tänker att du blir mer omtyckt av andra om du beter dig så?

Prata med en vuxen

Om du vet med dig att du har mobbat någon så kan du behöva hjälp att bryta det beteendet eller mönstret. Det går att förändra sitt beteende och vuxna har en skyldighet att hjälpa dig med det. Du kan prata med någon som du litar på, till exempel din lärare, kuratorn på din skola, en tränare eller någon på ungdomsmottagningen. Du kan även få stöd av oss på Friends råd och stöd.

Det går att förändra

När du är taskig kan det få andra att må väldigt dåligt. Det är viktigt att du vet att det inte är något fel på dig som person. Men det du gör eller säger behöver förändras för att alla ska kunna må bra och känna sig trygga. Det har alla barn och unga rätt till. Kom ihåg att alla situationer går att förändra, även denna.

Behöver du stöd?

Du kan kontakta Friends med alla dina frågor som handlar om mobbning, ensamhet, rasism, skolans ansvar med mera.

Läs mer om råd och stöd