Vårt digitala utbud

Vi har ett brett utbud av kurser, poddar, övningar och annat digitalt material där du kan stärka dina kunskaper om förebyggande och främjande arbete mot mobbning.

lärare sitter vid en dator

Webbkurser

Att göra en webbkurs är ett kul och enkelt sätt att lära sig något nytt eller fördjupa de kunskaper du redan har. Att skapa ett konto i vår lärplattform är helt gratis och du förbinder dig inte till något.

Till webbkurserna

bild på friends processledare patrick konde som spelar in podd vid en mikrofon

Två poddtips

I samband med webbkursen Skolan och rasismen skapades ett antal poddar där vi intervjuar forskare, en lärare, en skolpsykolog och en elev för att få olika perspektiv på hur rasism tar sig uttryck och hur skolan kan arbeta för att motverka rasism. Du hittar dem på flera ställen där poddar finns, samt via länken nedan.

Till poddarna om rasism

Poddavsnitt med fokus på att förebygga mobbning och ensamhet för elever med NPF och att främja en trygg skola där alla ska ha rätt att vara den de är.

Till poddarna om NPF

Stöd för barn och unga

Har du varit med om mobbning? Råkat ut för taskiga kommentarer, knuffar eller känt dig ensam och utanför? Eller har du själv varit taskig?

Om mobbning för dig som är ung

Stöd för vårdnadshavare

Hur har barnet det i förskolan, skolan och på fritiden? Vågar barnet säga ifrån och behandlar hen andra barn med respekt?

Om mobbning för dig som är vårdnadshavare

Stöd för skolpersonal

Övningar, kunskap och annat material som underlättar och stödjer arbetet med att skapa ett främjande och positivt klimat i barn- och elevgrupper.

Om mobbning för dig som arbetar med barn

Stöd för idrottsledare

Du som idrottsledare har en betydande roll i att skapa ett positivt klimat för alla i din grupp eller förening. Friends ger dig råd och stöd i hur du kan agera för att förebygga och stoppa mobbning.

Om mobbning för dig som är idrottsledare

Illustration av logotypen för Friends och Hjärnfondens projekt Hej Hyper

Hej Hyper

Projektet Hej Hyper startade med syftet är att skapa ett kunskapslyft kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Inom projektet gjordes bland annat en en karaoke-app, musikvideor samt verktyg för skolpersonal och föräldrar att arbeta med frågan.

Läs mer om Hej Hyper

Material om flykt och om trygghetsfrågor

Vi ska ses igen, Sanam är ett seriealbum med berättelsen om ett barn som flyr från Afghanistan till Sverige. Berättelsen gestaltar den långa och farliga flykten som 14-åriga Hamid gör på egen hand från Afghanistan till Sverige. Både seriealbum och lärarhandledning nås digitalt.

Till materialet

Boktips: I normens öga

I normens öga är en metodbok för dig som vill arbeta med att ifrågasätta, granska och vända upp och ned på normer. Den ger inspiration till att påbörja ett normkritikst arbete eller till att ta likabehandlingsarbetet ett steg längre. Det är också en bok för dig som vill hitta metoder för att arbeta med jämlikhet och är nyfiken på vilken betydelse normer har för förekomsten av diskriminering, kränkningar och trakasserier.

Läs boken gratis

Våra publikationer

Ta del av alla våra rapporter och undersökningar. Här hittar du bland annat Friendsrapporten och våra nätundersökningar.

Läs och ladda ner rapporter och undersökningar