Daniel slog insamlingsmålet med 300 %

Det här är Daniel, en 42-årig marknadschef på ett it-företag, boende i Jönköping med sin fru Linda och deras fem barn. I januari 2023 arrangerade han ett löparevenemang. Samtidigt ville han sprida kunskap om, och samla in pengar till, Friends. Såväl loppet som insamlingen blev en succé!

5 april 2023

Hej Daniel!

Berätta om ditt löparevenemang och din insamling till förmån för Friends.

— Jag och en vän fick idén att arrangera en Backyard ultra, och kände att vi ville göra en insamling till en organisation som vi vet gör skillnad. Evenemanget genomfördes i samband med skolstarten efter jullovet. Vi har båda barn i skolåldern vilket gör att Friends låg nära tillhands. Vi tycker att det är fruktansvärt att så många barn går till skolan med en klump i magen varje dag. Vi tänkte att vi måste göra vad vi kan för att förändra detta. Därför var vårt val att insamlingen skulle gå till Friends väldigt givet.

Vad är en Backyard ultra?

— En sorts löptävling. När startskottet går springer man en runda på 6,7 kilometer inom en timme. Sen går ett nytt startskott, för en ny 6,7-kilometersrunda, varje timme. Målet är att klara så många varv som möjligt. Vissa Backyard ultra håller på så länge som deltagarna orkar springa, men vi bestämde att man fick springa max tolv varv i vårt lopp, och det var det fyra personer som gjorde.

Hur tränar man bäst inför ett sånt lopp?

— Alla kan delta och göra det på sin nivå. Om man klarar att springa eller gå ett varv så kan man vara med och köra ett varv, men om man vill springa många varv så bör man såklart vara van att springa ganska långt och ofta. Om man ska springa ett långt lopp är det viktigt att trappa upp mängden löpning succesivt, annars finns risken att man drar på sig en skada.

två kvinnor springer i vintermiljöNi samlade in över 30 000 kronor, långt över er målsättning på 10 000 kronor – bra jobbat! Varför gick det så bra tror du?

— Eventet spred sig genom sociala medier vilket resulterade i att många ville vara med. Från början tänkte vi att det vore kul om tio personer ville delta. Till slut fick vi sätta ett tak på 50 personer. Jag uppmanade alla som deltog i loppet att swisha minst 150 kronor till insamlingen eftersom vi inte tog någon anmälningsavgift. Sen uppmuntrade jag alla att hitta sponsorer för loppet. Jag fick även företag att sponsra i utbyte mot exponering.

— En otrolig viktig faktor för att lyckas med en insamling är att skapa “ambassadörer” för insamlingen, alltså andra personer som bearbetar sina nära och kära. Och att ge dessa ambassadörer bra tips och verktyg för att få folk att ge pengar. Som att dela insamlingen i sina sociala kanaler. Sen måste man göra det enkelt för folk att bidra, och till och med föreslå ett konkret belopp att skänka. Lyft några av de viktigaste sakerna som pengarna går till och uppdatera kontinuerligt hur insamlingen går.

— Med hjälp av detta har jag upplevt att det blir en slags hype, en grupptryckseffekt, när insamlingen börjar rulla på bra. Det blir märkligt och häftigt nog en snöbollseffekt. Helt plötsligt blev jag kontaktad av personer som frågade hur man kunde ge!

Daniel och Maja frankel i ett digitalt möteSe klippet från när Daniel pratade med vår generalsekreterare Maja Frankel om sitt lopp, och om vikten av engagemang och insamlingar, i en Instagram Live.

Varför tror du att vissa drar sig för att starta egna insamlingar?

— Jag tror att vissa är obekväma med att “be om pengar” om pengar och rädda för att uppfattas som jobbiga. Men om man kan förändra livet för en annan människa, så är det värt att lägga de känslorna åt sidan.

— Ett vanligt misstag många gör med insamlingar är att man tror att det räcker att bara starta insamlingen, så kommer pengarna att rulla in. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Man måste våga vara lite på och våga ställa frågan till människor man har i sin närhet. Om man dessutom lyckas skapa ambassadörer för insamlingen så är det klart att insamlingen kommer att gå bättre.

Hur gick själva loppet för dig?

— Det gick helt ok, men jag fick ge mig efter åtta varv då jag fick lite ont i knät. Men 53 kilometer får man väl vara nöjd med.

Både nöjd och otroligt stolt, tycker vi! Vad vill du säga till andra, som funderar på att starta en egen insamling till förmån för Friends?

— Testa! Varje krona gör skillnad. Det känns väldigt bra när man lyckas få människor att engagera sig. Då är det värt att vara lite “jobbig”, tycker jag.

Daniels tips-lista!

  1. Starta insamlingen och sätt ett mål
  2. Börja med att ge en generös gåva själv
  3. Hitta ambassadörer som hjälper dig att nå ut med insamlingen till sina kontakter
  4. Ge ambassadörerna verktyg som de kan dela insamlingen med. Till exempel länkar, QR-koder, bilder.
  5. Våga vara jobbig! Fråga människor via sms eller face-to-face. Att bara ställa en allmän fråga till en bred publik funkar mindre bra.
  6. Uppdatera ofta hur insamlingen går. Tacka dem som skänkt!

Daniel! Stort tack för ditt stöd och otroliga evenemang till förmån för Friends! Varmt tack också till alla löpare, “ambassadörer”, givare och företag som engagerade sig i samband med loppet. Tillsammans kommer vi närmre vår vision – En värld fri från mobbning.

Vill du också starta en insamling till förmån för Friends?