Friends ambassadörer

Zeina Mourtada

Kocken zeina mourtada står i sitt kök och ler mot kameran

Zeina Mourtada är matprofilen och kokboksförfattaren som driver en av Sveriges största matbloggar, Zeinas Kitchen, där hennes recept inspirerar hundratusentals läsare. Som ambassadör för Friends vill Zeina inspirera fler att agera för en tryggare plats för alla barn.

Varför väljer du att stötta Friends?

– Det är självklart för mig att vara ambassadör för Friends. Mat är något som ligger mig varmt om hjärtat och till mitt matbord är alla välkomna. Tyvärr finns det många som inte upplever samma härliga känsla av gemenskap i exempelvis skolan.

– Friends kartläggning senaste åren visar att kränkningar kopplad till etnicitet är den vanligaste grunden för trakasserier av barn i mellan- och högstadiet. Det är en trend jag vill vara med att stoppa. Jag vill visa att man kan få vara som man vill, att inte behöva vara som alla andra och att det är helt okej. Där tycker jag att Friends har en stor roll att spela, att fler får uppleva en trygg och välkomnande miljö i skolan och i vardagen.

Vad vill du uppnå med ambassadörskapet?

– Som mamma hamnar jag ofta i situationer där mobbning normaliseras och inte tas på allvar. Jag har även i min yrkesroll fått möta så många nättroll och förutfattade meningar genom åren. Jag tror att vi vuxna möter mobbning på ett eller annat sätt och inte vet vad vi kan göra. Där har Friends konkreta verktyg, fler behöver bara använda dessa i praktiken och få kännedom om Friends fantastiska arbete.

– Den kommunikation jag kommer göra tillsammans med Friends har verkligen ett värde samt relevans och kommer betyda så mycket för så många. Vi måste våga ta det svåra samtalet med våra barn och omgivning. För jag vill inte att någon vuxen ska stå och undra ”Vad kunde jag gjort?”.

– I slutändan är det vi vuxna som har det största ansvaret i kampen mot mobbning. Och vi behöver bli fler som agerar för en tryggare plats för alla barn oavsett om det är i skolan eller nätet.

Filmer med Zeina och Friends om hur du pratar med barn om mobbning